Πολιτική

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους F-16 και F-35

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους F-16 και F-35

Πηγή Φωτογραφίας: [365641] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας παραμένουν.

Με τους αναλυτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν να επιχειρούν σαφώς να κρατήσουν ισορροπίες και τους τόνους χαμηλά σε σχέση με την έγκριση και της προμήθειας των ελληνικών F-35 παράλληλα με το τουρκικό αίτημα για τα F-16. Έστω και αν οι εθνικιστές φωνές εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα μεγιστοποιήθηκε στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας κατά την περίοδο μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα. Ήταν σημαντικό για την Αθήνα να δείξει ότι υπήρχαν “προϋποθέσεις”, έστω και ως δήλωση σε πολιτικό επίπεδο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιούσε τα F-16 εναντίον της Ελλάδας, και για την Τουρκία να τονίσει ότι δεν θα δεχόταν όρους στην προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. 

Αυτό φέρεται να λύθηκε με την «μυστική επιστολή» Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο που εμφανίζεται να εγγυήθηκε προς τα μέλη του Κογκρέσου για να δώσει τελικά το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16.

Προς το παρόν, ωστόσο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πρόθυμος να παίξει το παιχνίδι της νομιμότητας εναντίον της Ελλάδας, η οποία σαφώς δεν αποτελεί απειλή για την Άγκυρα. Ενώ η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράκ, και η Αθήνα είναι κατανοητό ότι αποτελεί ένα διπλωματικό διαπραγματευτικό χαρτί, είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν πιστεύει ότι ο ελληνικός στρατός θα επιχειρήσει επίθεση στην Τουρκία.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Τσαγατάι Ερτζιγές διαφημίζει την επίσκεψη του στην φρεγάτα TCG Gediz του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην  αποστολή της Μόνιμης Νατοϊκής Ναυτιλιακής Ομάδας 2 (SNMG2). Της ΝΑΤΟικής δύναμης στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα και παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης (NRF) σε ειρηνικές περιόδους, αλλά και κρίσης και έντασης.

Μια ανάρτηση που έχει ως στόχο να αναδείξει το θετικό κλίμα που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει η ηρεμία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας μετά από μια μακρά περίοδο έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν μηδενικά ποσοστά, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν.

Οι διαφορές και οι κόκκινες γραμμές που επισημάνθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών παραμένουν, με την Άγκυρα να διατηρεί τις αξιώσεις και τις θέσεις της, ενώ και η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, της διατήρησης των πάγιων θέσεων, μεταξύ των οποίων και η τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως εκφράστηκε και από τον τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν σε πρόσφατη συνέντευξη του, εντάσσονται και οι τρεις τουρκικές  ΝΟΤΑΜ  με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» στο ανατολικό και νοτιανατολικό Αιγαίο. Οι τρεις τουρκικές αντι- ΝΟΤΑΜ της περασμένης εβδομάδας, επικαλούνται κατά τη συνήθη τουρκική ρητορική ότι η άσκηση αποτελεί παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments