Οικονομία

Viva Wallet: Αιφνιδιασμός της ΤτΕ από την ΑΜΚ των 400 εκατ. ευρώ, κλήση για εξηγήσεις

Viva Wallet: Αιφνιδιασμός της ΤτΕ από την ΑΜΚ των 400 εκατ. ευρώ, κλήση για εξηγήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Αιφνιδιασμένη από την έκτακτη ΓΣ για την αύξηση των 400 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ κάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας για εξηγήσεις. Οι υπόνοιες και η απάντηση Καρώνη. Η αποτίμηση των 3 δισ. και το σχέδιο για δάνειο 100 εκατ. ευρώ.

Αιφνιδιάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος από την αύξηση κεφαλαίου που βάζει στην ατζέντα της συνέλευσης η VIVA, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκησή της κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν υπόνοιες περί προθέσεων της διοίκησης Καρώνη να αξιοποιήσει το προϊόν της αύξησης προκειμένου να εξαγοράσει υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή την JP Morgan, κάτι που δεν επιτρέπει κατά πάγια πρακτική η TτE, ωστόσο ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Στην αγορά κυκλοφορούν από καιρό πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις με την JP Morgan, με βασικό άξονα την αξία αποτίμησης της εταιρείας, ενώ στον ορίζοντα υπάρχουν οι ρήτρες της αρχικής συμφωνίας περί εξαγοράς του ποσοστού των Ελλήνων μετόχων από την αμερικανική τράπεζα.

Η αποτίμηση των τριών δισ. ευρώ

Το Δ.Σ. της Viva Wallet προκήρυξε για τις 22 Μαρτίου νέα έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα, μεταξύ άλλων, απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών, χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει επί της ατζέντας σύμφωνη γνώμη της JP Morgan, ως μετόχου μειοψηφίας.

Η ατζέντα της γενικής συνέλευσης θέτει ως προϋπόθεση λήψης απόφασης η ΑΜΚ να εγκριθεί από αμφότερους τους μετόχους. Δηλαδή, τη We Realize Com Ltd, συμφερόντων Καρώνη – Αντύπα και την JP Morgan. Υπό το παραπάνω πρίσμα, μοιάζει να μην υπάρχει εξαρχής συναίνεση του αμερικανικού κολοσσού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόσκληση δεν διευκρινίζει αν η αύξηση κεφαλαίου διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ή με μερική/ολική κατάργηση. Το μόνο που αναφέρει η κατά τα άλλα λεπτομερέστατη ατζέντα είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να διενεργηθεί σε αποτίμηση της Viva Wallet, ύψους 3 δισ. ευρώ και τα αντληθέντα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως προβλέπει η στρατηγική που ενέχεται στη συμφωνία μετόχων.

Η Viva διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους μετόχους και εντεταλμένους συμβούλους, ώστε να διερευνηθούν πιθανοί στόχοι εξαγορών. Σε συνέχεια ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, οι μέτοχοι θα εξετάσουν τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης.

Στην ίδια απάντηση σημείωνε ότι το στρατηγικό και επιχειρηματικό πλάνο επικαιροποιήθηκε, πριν από μερικές εβδομάδες, με σύμφωνη γνώμη των δύο μετόχων. Στην ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται και θέμα έγκρισης από JP Morgan και We Realize του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου, όπως τροποποιήθηκε, «μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την JPM», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Υπό την παραπάνω οπτική, δεν είναι σαφές αν για την αύξηση κεφαλαίου, όπως και τα υπόλοιπα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, υπάρχει συναίνεση της JP Morgan ή πρόκειται για άλλη μια κίνηση τακτικής εκ μέρους της πλευράς πλειοψηφίας (We Realize). Υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο έχουν συγκληθεί σειρά έκτακτων γενικών συνελεύσεων, από τη θεματολογία των οποίων εντάθηκε η αίσθηση για τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μετόχων της Viva.

Τι συνεπάγεται AMK σε αποτίμηση 3 δισ. ευρώ

Η αποτίμηση των 3 δισ. ευρώ δείχνει απαιτητική, αν συσχετισθεί με τις προ φόρων ζημιές 26,6 εκατ. ευρώ της χρήσης 2022 (σ.σ. τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία), αλλά και με τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης εγχώριων συστημικών τραπεζών (Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών 4 δισ. ευρώ, Πειραιώς Financial Holdings 4,7 δισ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Viva ανήκει στην κατηγορία των fintech όπου η συσχέτιση των αποτιμήσεων γίνεται περισσότερο με βάση τις προοπτικές παρά τα θεμελιώδη.

Αν τα στοιχεία της Viva, που είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ, τυγχάνουν επικαιροποιημένα, το μετοχικό κεφάλαιό της διαιρείται σε 1.603.714 μετοχές. Διενέργεια αύξησης κεφαλαίου σε αποτίμηση 3 δισ. ευρώ συνεπάγεται έκδοση 213.829 νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης 1870,65 ευρώ έκαστη. Σημειώνεται ότι οι ομολογίες που αγόρασε η JP Morgan μετατράπηκαν σε μετοχές προς 1.272,85 ευρώ έκαστη (σ.σ. αποτίμηση 2 δισ. ευρώ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments