Πολιτική

Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Μόναχο- H αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις

Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Μόναχο- H αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της Morgan Stanley στο Λονδίνο, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

«Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που τώρα είναι κατακερματισμένη»

Στον εξορθολογισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στις στρατηγικές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη για το πού θα πρέπει να κατευθύνει τους πόρους της, καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν έξι και επτά διαφορετικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου.

Όπως επισήμανε, πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και στο νέο τρόπο, με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιτύχει όλους τους μεσοσταθμικούς στόχους (σ.σ.: όπως ο στόχος για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ). Μειώνουμε το χρέος γιατί η οικονομία πηγαίνει πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πρόκληση είναι να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα. Η ανάπτυξη μας οδήγησε να κάνουμε περισσότερα τόσο στην άμυνα όσο και συνολικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και επισήμανε: «Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα, για αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε-έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους μέλους, ενώ επέμεινε ότι η απόφαση – ορόσημο της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την Άμυνα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπέδωση μιας πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη, ώστε να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνας τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. «Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην άμυνα μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγιση μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αυτό θα είναι ακόμη μία πρόκληση, καθώς οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση, εξ αιτίας της τεχνολογικής και ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι οικονομίες μας εξέρχονται από την πανδημία.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, η αρχισυντάκτρια του Economist και συντονίστρια του πάνελ Zanny Beddoes, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού κόμματος, που κατόρθωσε να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορά της και παρόλα αυτά ήταν αυτή, που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι».

Τέλος και σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι«υπάρχουν τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, όπου είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».

Το πρόγραμμα της 60ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου

Η φετινή Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, το Νταβός για θέματα άμυνας, όπως χαρακτηρίζεται, πραγματοποιείται στη σκιά δύο πολέμων, στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να ανοίξει στις 16 Φεβρουαρίου την 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κορυφώνεται με μια ρεβάνς μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν να φαίνεται πιθανή και με ένα σημαντικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία να έχει κολλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έχει προγραμματιστεί να απευθύνει ομιλία στο συνέδριο κατά την εναρκτήρια ημέρα του.

Στις 17 Φεβρουαρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα κάνει την πρώτη του προσωπική εμφάνιση στο συνέδριο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στο συνέδριο του 2023 απηύθυνε εικονική ομιλία.

Εκτιμάται ότι 50 παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην ετήσια εκδήλωση που αυτοχαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο φόρουμ στον κόσμο για τη συζήτηση της διεθνούς πολιτικής ασφάλειας. Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Ιράν δεν έχουν προσκληθεί.

Θα είναι μια επανάληψη για την Χάρις, η οποία μίλησε στο συνέδριο το 2022 και το 2023, αλλά το διακύβευμα είναι διαφορετικό φέτος. Αντιμετωπίζει το καθήκον να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους, αφού ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αμφισβήτησε την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ που απέτυχαν να δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα από μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας.

Η Χάρις σχεδιάζει να δεσμευτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν ποτέ από τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ και να αντιπαραβάλει τη δέσμευση του Μπάιντεν για παγκόσμια δέσμευση με τις απομονωτικές απόψεις του Τραμπ, ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters.

«Η αντιπρόεδρος θα δεσμευτεί εκ νέου να νικήσει τις αποτυχημένες ιδεολογίες του απομονωτισμού, του αυταρχισμού και της μονομέρειας… [και] θα καταγγείλει αυτές τις προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική ως κοντόφθαλμες, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μαζί της θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μια επίσκεψη στην Αλβανία, όπου ενίσχυσε αυτό που αποκάλεσε «εξαιρετική εταιρική σχέση» μεταξύ Ουάσινγκτον και Τιράνων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα εκφράσει επίσης την πεποίθηση ότι ο αμερικανικός λαός θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των δυτικών συμμάχων της, αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στο πεδίο της μάχης και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες μάχες για την ανατολική πόλη Αβντίικα.

Το Κίεβο αναζητά επίσης απεγνωσμένα την αναπλήρωση των προμηθειών συστημάτων αεράμυνας για την προστασία των αμάχων και των υποδομών του που πλήττονται σχεδόν καθημερινά από ρωσικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments