Policy Briefs

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Θέλει να δημιουργήσει νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Θέλει να δημιουργήσει νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ιδρύτρια της Sahra Wagenknecht Alliance — For Reason and Justice (BSW)

Με τη νεοσύστατη Συμμαχία Sahra Wagenknecht — For Reason and Justice (BSW) να αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη αριστερή αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο ιδρυτής της άφησε να εννοηθεί την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα αριστερή ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις,  το BSW αναμένεται να κερδίσει επτά έδρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, βάζοντας το κόμμα μπροστά από άλλα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Die Linke , από το οποίο η κ. Wagenknecht και οι σύμμαχοί της αποχώρησαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενώ πιστευόταν ότι το BSW θα προσχωρούσε στην ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δηλώσεις της κ. Wagenknecht σπέρνουν αμφιβολίες τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η ιδεολογία της Συμμαχίας της, την οποία περιγράφει ως «αριστερή συντηρητική» , υπερβαίνει τις ιδεολογίες των διαφορετικών πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείσα από το Euractiv την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) σχετικά με την πιθανή ένταξη στην ομάδα της Αριστεράς στο ημίκυκλο της ΕΕ, απάντησε ότι «πραγματικά γίνονται συζητήσεις και προβληματισμοί»  για αυτό το θέμα.

«Θα πρέπει να δούμε αν θα σχηματίσουμε μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή αν θα υπάρξει κάποια συγχώνευση στο τέλος », δήλωσε στους δημοσιογράφους, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «οι απαιτήσεις για τη συγκρότηση μιας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ ψηλά .

Πράγματι, κάθε νέα κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον επτά κράτη μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά τους πιθανούς ευρωπαίους συμμάχους της, η κ. Wagenknecht επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν ακόμη επαφές, για παράδειγμα με τη La France Insoumise και με τη La Gauche nordique» .

Η Αριστερά σε δυσκολία

Τα σχέδια της κ. Wagenknecht θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σοβαρό αγκάθι στο πλευρό της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς μπορεί να μην έχει αρκετούς ευρωβουλευτές για να επιτρέψει τον κατακερματισμό της αριστεράς σε δύο διακριτές φατρίες.

«Δεν θα πρόβλεψα ακριβώς ότι η τρέχουσα αριστερή ομάδα θα επιμείνει μετά τις ευρωεκλογές », είπε, επαναλαμβάνοντας μια παρόμοια δήλωση του Φάμπιο Ντε Μάσι, επικεφαλής υποψηφίου της BSW για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Εάν η BSW προσχωρούσε στην Αριστερά, η ομάδα θα αυξανόταν σε 44 ευρωβουλευτές, άρα θα πλησίαζε περισσότερο την ομάδα των Πρασίνων/ΕΕΣ, η οποία θα έπρεπε να έχει 48 βουλευτές. 

Ωστόσο, αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της κ. Wagenknecht και του κόμματος από το οποίο αποστάτησε, Die Linke — το οποίο κατέχει μία από τις δύο προεδρίες της ομάδας της Αριστεράς — παραμένουν τεταμένες.

Αν και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην Αριστερά δίπλα στο πρώην κόμμα της παραμένει μια επιλογή υπό εξέταση, η κ. Βάγκενκνεχτ κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνούσε με ορισμένα από τα μέλη της, «για παράδειγμα, όσον αφορά τη μετανάστευση» .

Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει επανειλημμένα αιτία διαμάχης μεταξύ της κ. Wagenknecht και της Die Linke , η οποία έχει υιοθετήσει πολύ σταθερή θέση σχετικά με την «ανεξέλεγκτη» μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται στη Γερμανία.

«Τελικά, αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τις ευρωεκλογές, γιατί μόνο τότε θα μάθουμε πόσοι [αριστεροί ευρωβουλευτές] υπάρχουν», κατέληξε η κ. Wagenknecht.

Ένας εκπρόσωπος της Die Linke είπε στο Euractiv ότι «το θέμα της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το BSW δεν είναι επί του παρόντος σχετικό με το Die Linke». Τόνισε επίσης ότι το BSW δεν εκπροσωπείται ακόμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν έχει εκφράσει ακόμη την επιθυμία του να ενταχθεί στην ομάδα της Αριστεράς.

«Μια επικείμενη διάσπαση ή διάλυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι στην ημερήσια διάταξη ή το αντικείμενο των συζητήσεών μας », συνέχισε. «Οι δηλώσεις της κ. Βάγκενκνεχτ είναι περισσότερο σύνθημα προεκλογικής εκστρατείας παρά ουσιαστική ουσία. »

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments