ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενισχύοντας την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού

Ενισχύοντας την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού
Γράφει στο pagenews.gr ο Χρίστος Δήμας υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού είναι βασικός στόχος στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). Στόχος μας να μπορέσουμε να επενδύσουμε πάνω στις ισχυρές βάσεις που ήδη υπάρχουν στον τομέα του πολιτισμού και να αποκτήσουμε αυξημένη εξωστρέφεια σε πολλούς διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς, τους οποίους προσπαθούμε να αναδείξουμε και να προωθήσουμε.

Η παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου ανά τον κόσμο αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της πολιτιστικής εξωστρέφειας. Τους περασμένους μήνες συμμετείχαμε στις τέσσερις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, σε Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα και Γουαδαλαχάρα, ενώ έχουμε εξασφαλίσει δυναμική παρουσία της χώρας μας σε δεκάδες εκθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, μάς δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζουμε σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, ώστε να αναδείξουμε νέους και βραβευμένους Έλληνες συγγραφείς, ποιητές, εκδότες και μεταφραστές, προωθώντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα, την λογοτεχνία και το ελληνικό βιβλίο. Παράλληλα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εξελίσσεται και μετονομάζεται σε “Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού” (ΕΛΙΒΙΠ), επικεντρώνοντας την προσοχή του στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στο παγκόσμιο προσκήνιο, αλλά και την στήριξη των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι με την σειρά τους μπορούν να συνδράμουν στην προώθηση της κουλτούρας της χώρας μας. Στο πλαίσιο λειτουργείας του ΕΛΙΒΙΠ, υλοποιούμε και το μεταφραστικό πρόγραμμα “GreekLit” του ΥΠΠΟ, ώστε άνθρωποι που δεν γνωρίζουν Ελληνικά, να μπορούν να ανακαλύπτουν Έλληνες συγγραφείς και λογοτέχνες.

Σημαντική εκδήλωση εξωστρέφειας είναι και η δημιουργία της νέας πλατφόρμας σύγχρονου πολιτισμού, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον πολιτισμό, όσο και για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας. Η πλατφόρμα θα καλύπτει επτά θεματικές υποπλατφόρμων, καλύπτοντας τη μουσική, τον χορό, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, το σχέδιο και το βιβλίο. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν ήδη διεξαχθεί από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠO, ενώ θα λειτουργεί και σαν ενημερωτική ατζέντα επερχόμενων πολιτιστικών δρωμένων, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση μεταξύ πολιτιστικών φορέων και κοινού, αλλά και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό εν γένει. Μάλιστα, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε αρκετές ξένες γλώσσες, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την εμβέλειά της και να αποκομίσουμε περισσότερα οφέλη από την λειτουργία της για την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της συνολικής μας προσπάθειας ενίσχυσης της εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, έχουμε κάνει στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες με άλλες χώρες, μέσω διαφόρων προγραμμάτων και πρακτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κύρωση του προγράμματος για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει ιδιαίτερα σε θέματα συνεργασίας πάνω σε σύγχρονες μορφές τέχνης και πολιτισμού, ενώ προωθεί την αμοιβαία ανταλλαγή καλλιτεχνών και δημιουργών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού, όπως η μουσική, ο χορός και το θέατρο, αλλά και η οπτικοακουστική παραγωγή και η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη σύγχρονη δημιουργία. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υλοποιούνται και με άλλες χώρες, όπως με την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσουμε αποστολή τον φθινόπωρο. Εκεί θα συζητήσουμε για τους σημαντικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, καθώς και για πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης των πολιτιστικών μας σχέσεων.

Με τις εν λόγω δράσεις όπως η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών με άλλους πολιτισμούς, η αλληλεπίδραση και η σύναψη συνεργειών με διεθνείς φορείς, έχουμε τη δυναμική να καταστήσουμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ως έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας της χώρας μας. Η εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού είναι βασική μας προτεραιότητα στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας του ΥΠΠΟ, καθώς είναι κρίσιμη για την προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την προβολή της ελληνικής κουλτούρας στο παγκόσμιο προσκήνιο.

* Ο Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments