Πολιτική

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι

Πηγή Φωτογραφίας: [366510] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

"Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται", σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

“Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος της ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε σήμερα να συζητείται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως «πρακτικά είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων».

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Παιδείας, απαντώντας στα πυρά της μειοψηφίας περί αντισυνταγματικότητας, υποστήριξε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπεται για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, είναι το αυστηρότερο της Ευρώπης, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση «φεστιβάλ υποκρισίας» και «ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό». «Το κράτος πρέπει να ασκήσει κυριαρχία με τρόπο συμβατό με το συνταγματικό κείμενο. Αυτό είναι αυτό το νομοσχέδιο. Κάνουμε στέρεο συνταγματικό βήμα. Όποιος λέει ότι δεν έχουμε ιδιωτική πρακτικά τριτοβάθμια εκπαίδευση λέει ψέματα. Το έχουμε ήδη. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το Ελ Ντοράντο», τόνισε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως 176 από τα συνολικά 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση του. Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, την περαιτέρω χρηματική ενίσχυση του δημόσιο πανεπιστημίου, αλλά και την αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το τελευταίο μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς να υποστηρίζει ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να μιλάει για αυτοτέλεια, όταν έδωσε εντολή για τις εξετάσεις.

«Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος της ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», κατέληξε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «πρακτικά είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments