Διεθνή

Το γενναίο αντίο των Ρώσων στον Αλεξέι Ναβάλνι

Το γενναίο αντίο των Ρώσων στον Αλεξέι Ναβάλνι

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η "άλλη Ρωσία" αποχαιρέτησε τον δημοκρατικό ηγέτη.

Η άλλη Ρωσία, εκείνη που δεν «ανήκει» στον Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν υποτάσσεται στο καθεστώς του, αποχαιρέτησε τον Αλεξέι Ναβάλνι αψηφώντας τον αστυνομικό κλοιό και τον κίνδυνο προσαγωγών. «Εσύ δεν φοβήθηκες, εμείς δεν θα φοβηθούμε» είναι το σύνθημα που ηχούσε καθώς το φέρετρο με τη σορό του έφθανε υπό χειροκρότημα στην εκκλησία της Μόσχας που δέχθηκε να φιλοξενήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία, όταν δεκάδες άλλες αρνούνταν…

Φωνάζοντας το όνομά του, χιλιάδες κόσμου απέτισαν φόρο τιμής στον ντε φάκτο ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που το καθεστώς Πούτιν κατηγορείται ότι εξουδετέρωσε.

Ξένοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις Ηνωμένων Πολιτειών, Γερμανίας, Γαλλίας και Αυστραλίας ήταν εκεί. Όπως και όσοι αντιπολιτευόμενοι δεν έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ή την εξορία, μεταξύ των οποίων ο Μπόρις Ναντέζντιν που επιχείρησε να κατέλθει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με αντιπολεμική πλατφόρμα για να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του για προσχηματικούς λόγους το Κρεμλίνο.

«Οι σφαίρες, το δηλητήριο, οι φυλακές δεν μπορούν να σταματήσουν το μέλλον» ήταν το μήνυμα που έστελνε την ίδια στιγμή από τη φυλακή «ειδικού καθεστώτος» Νο.7 στο Ομσκ της Σιβηρίας ο γνωστός αντιπολιτευόμενος πολιτικός, δημοσιογράφος και ακτιβιστής Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά, καταδικασθείς σε κάθειρξη 25 ετών από το καθεστώς Πούτιν γιατί τόλμησε να καταγγείλει τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπλόκα και κάμερες ασφαλείας είχαν στηθεί γύρω από το ναό της Εικόνας της Θεοτόκου στη συνοικία Μαρίνο της νοτιοανατολικής Μόσχας, όπου ο Αλεξέι Ναβάλνι κατοικούσε την περίοδο προ της δηλητηρίασής του με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, το 2020. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν επίσης παραταγμένες στο δρόμο προς το κοντινό κοιμητήριο Μπορισόφσκαγιε. Η σορός παραδόθηκε στους γονείς του Ναβάλνι μόλις λίγη ώρα πριν από την κηδεία· έως και την τελευταία στιγμή αδυνατούσαν να βρουν νεκροφόρα.

«Όλοι οι οδηγοί λένε ότι έλαβαν ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλές. Δεν έπρεπε να δεχτούν τη μεταφορά», δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ του Ιδρύματος Ναβάλνι: «Πρόκειται για καθαρή τρέλα. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να κάνει τον Πούτιν και τα ‘τσιράκια’ του να καούν στην κόλαση». Όλα έγιναν μετ’ εμποδίων. Ούτε και επετράπη η διοργάνωση πολιτικής εκδήλωσης στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η τελετή μεταδιδόταν απευθείας διαδικτυακά. Εκατομμύρια άνθρωποι την παρακολούθησαν.

Υπήρχε ο φόβος ότι όποιος παρίστατο στην κηδεία θα «έμπαινε» σε βάση δεδομένων για να τιμωρηθεί ενδεχομένως αργότερα, δήλωσε ο δικηγόρος προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εβγκένι Σμιρνόφ. Το επιτελείο Ναβάλνι προσέφερε νομικές συμβουλές σε όσους ήθελαν να παραστούν στο τελευταίο αντίο. Οι Μοσχοβίτες γνώριζαν τον κίνδυνο, αλλά αυτό δεν τους σταμάτησε. Πολλοί ταξίδεψαν από την Αγία Πετρούπολη, την Αικατερινούπολη και άλλες πόλεις. Σχημάτισαν ουρές έξω από την εκκλησία, κρατώντας λουλούδια στα χέρια για τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την 16η Φεβρουαρίου, όταν ο Ναβάλνι πέθανε σε σωφρονιστική αποικία βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, περισσότεροι από 400 Ρώσοι έχουν συλληφθεί. Κάποιοι απλά και μόνο γιατί εναπόθεσαν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία. Ένας ιερέας που προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσευχή για τον Ναβάλνι συνελήφθη έξω από την κατοικία του στην Αγία Πετρούπολη.

Σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών καταδικάστηκε, εν τω μεταξύ, ο Ολέγκ Ορλόφ, εκ των πλέον σεβαστών υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Το «έγκλημά» του, ένα άρθρο στο οποίο καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι συνιδρυτής της εμβληματικής Memorial, της οργάνωσης που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2022, έναν χρόνο αφότου το καθεστώς Πούτιν απαγόρευσε τη λειτουργία της.

Η σύζυγός του Αλεξέι Ναβάλνι δεν επέστρεψε στη Μόσχα για την κηδεία. Παραμένει με τα παιδιά τους στο εξωτερικό, έχοντας αναλάβει να συνεχίσει στα βήματά του για μία ελεύθερη Ρωσία και να ηγηθεί του αγώνα για να λογοδοτήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θάνατό του. Η Γιούλια Ναβάλναγια έχει κατηγορήσει δημόσια το καθεστώς ότι δολοφόνησε τον Ναβάλνι με τον παράγοντα νόβιτσοκ και κρατούσε επί μέρες τη σορό του ώστε να εξαφανιστούν τα ίχνη της ουσίας από τον οργανισμό του. Επιμένει ότι όπως και το 2020 οι κατηγορίες θα αποδειχθούν. Εάν επιστρέψει στη Ρωσία, κινδυνεύει και η ίδια με σύλληψη.

Οι ρωσικές αρχές διατείνονται ότι ο αιφνίδιος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι οφείλεται σε «φυσικά αίτια». O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν είχε τίποτα να πει για τον Αλεξέι Ναβάλνι ερωτηθείς χθες στους δημοσιογράφους πέραν του να προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση θα έχει τη… δέουσα αντιμετώπιση. To Κρεμλίνο έχει διαψεύσει τις κατηγορίες της οικογένειας και συνεργατών του Ναβάλι περί ανάμειξης στο θάνατό του, καθώς και τις αναφορές ότι βρισκόταν στο τελικό στάδιο μία συμφωνία για την αποφυλάκισή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Το 2020 ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αρνηθεί ανάμειξη στη δηλητηρίαση Ναβάλνι διά της δήλωσης ότι εάν οι μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να τον δολοφονήσουν, «θα είχαν τελειώσει τη δουλειά». Τωρα, δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο. Πάντως, τρεις ημέρες μετά το θάνατο της πλέον προβεβλημένης μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε την προαγωγή του αναπληρωτή διευθυντή της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της χώρας, Βαλέρι Μπογιάρινεφ.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments