Πολιτική

Άδωνις: Από μέσα Απριλίου τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Άδωνις: Από μέσα Απριλίου τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/ EUROKINISSI)//Στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, «αρχικά δωρεάν έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αρχικά δωρεάν

Στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, «αρχικά δωρεάν έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια το μοντέλο είναι αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις και είναι όλοι κερδισμένοι», τονίζει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Με την άδεια που θα δίνεται, με άρθρο στο επόμενο νομοσχέδιο στους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν και ιδιωτικό έργο, αναμένει το υπουργείο να δώσει κίνητρο και να μειώσει τις άγονες προσλήψεις ιδίως στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», ενώ μύθο χαρακτήρισε το επιχείρημα πως για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα φταίνε οι εξαγωγές.

Τα νοσοκομεία θα αποφασίσουν

Δικαιολόγησε την απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία ως εξής: «Έχεις φτιάξει ένα σύστημα, το έχει χρηματοδοτήσει, το έχεις εξοπλίσει και έχεις πάρει το προσωπικό και το δουλεύεις. Όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με όλα τα χειρουργεία τους και το σταματάς στις τρεις το μεσημέρι τελείως και ξεκινάει πάλι την άλλη μέρα το πρωί. Ξέρετε κάποιο είδους οργανισμό στον πλανήτη που θα έκανε κάτι παρόμοιο; Θα έκανε μια τέτοια μεγάλη επένδυση δισεκατομμυρίων και θα σταμάταγε το μεσημέρι; Η υπουργική απόφαση που εκδίδεται δίνει την ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Μέσα Απριλίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία δωρεάν για τους ασθενείς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν θα είναι για πάντα. Το πολύ μέχρι 31/12/2025. Ας ξεχάσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι το έκτακτο και ας πάμε στο μοντέλο. Αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις και είναι όλοι κερδισμένοι. Την μεταρρύθμιση αυτή τη συζητάμε από το 1992. Ήρθε η ώρα για να γίνουν. Πολλές φορές κάνουμε προκηρύξεις για γιατρούς και οι θέσεις μένουν άγονες. Δεν έρχονται».

Λιγότερες άγονες προσλήψεις

Για τη λύση του υπουργείου όσον αφορά στις άγονες προσλήψεις, ο Άδωνις είπε: «Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πάλι είχε ένα παρόμοιο κύκλο συζήτησης είναι ότι στο νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη βδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε άρθρο όπου θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, εάν το επιθυμούν, δηλαδή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών να μπορούν να κάνουν και ιδιωτική δουλειά εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους. Κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε λιγότερες άγονες προσλήψεις. Έχουμε άγονες προσλήψεις γιατί πολλοί γιατροί του ΕΣΥ θεωρούν πως το να είναι γιατρός του ΕΣΥ δεν είναι οικονομικά ελκυστικό» ανέφερε.

«Ακούω το επιχείρημα διπλασιάσετε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ. Το σύνολο της μισθοδοσίας του ΕΣΥ είναι 3 δισεκατομμύρια. Άρα ζητάμε άλλα 3 δισεκατομμύρια το χρόνο. Υπάρχει κάποιο κόμμα να μας προτείνει με ποιον τρόπο θα βρεθούν τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια;» σημείωσε.

«Για τις ελλείψεις στα φάρμακα δεν φταίνε οι εξαγωγές»

Να μειωθούν οι εξαγωγές που γίνονται σε αντιβιώσεις, αντιτετανικούς ορούς σκιαγραφικά και αγχολυτικά πρότεινε ο Διονύσης Ευγενίδης Πρόεδρος Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και επισήμανε πως την τιτάνια προσπάθεια της πολιτείας για χαμηλές τιμές στα φάρμακα τις εκμεταλλεύονται ιδιώτες ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο στη χώρα που να είναι σε έλλειψη και να επιτρέπεται η εξαγωγή του. Έχουμε φτιάξει μία ειδική πλατφόρμα από τις 21 Ιανουαρίου επί θητείας μου, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα αποθέματα όλων των φαρμακαποθηκών και όλες οι εξαγωγές τους. Όποιο φάρμακο έχει διαθεσιμότητα κάτω των 30 ημερών μπαίνει σε απαγόρευση. Όποια φάρμακα δεν είναι σε απαγόρευση έχουν διαθεσιμότητα άνω των 30 ημερών. Το ίδιο κάνει και ο ΕΟΦ, ο οποίος παρακολουθεί μέσω των τιμολογίων όλες τις εξαγωγές. Αυτό πια γίνεται αυτόματα. Είναι τόσο καλή η πλατφόρμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμως ζήτησε να δει πώς το κάναμε στην Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments