Πολιτική

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για sugar daddies έκανε λόγο ο Δ. Κουτσούμπας

Στα ύψη ανέβηκε, και σήμερα, το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση.

Αιτία είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν «ένα νομοσχέδιο που κάνει το αυτονόητο, το επιβεβλημένο και με θάρρος και σθένος όχι απλά αλλάζει σελίδα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά ανοίγει νέο βιβλίο».

«Είναι κακό κάποιος που θέλει να βρει το προσωπικό του πεπρωμένο στη χώρα μας, να μην μπορεί να το πετύχει γιατί δεν είναι επαρκείς οι ευκαιρίες που βρίσκει στη χώρα μας», επισήμανε, συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο έρχεται να λύσει μια υφιστάμενη πραγματικότητα.

Νωρίτερα ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «έχει καταρρεύσει το δίδυμο των επιχειρημάτων που χρησιμοποιείτε στον δημόσιο διάλογο. Λέτε ότι φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Αν δεν θέλετε να φεύγουν, αυξήστε τις θέσεις των εισακτέων. Επίσης, μας έχετε σερβίρει όλα τα λουλούδια περί αριστείας. Τελικά, όμως, την αριστεία δεν την αξιολογείτε ως σημαντική. Αντιθέτως, προκρίνεται την οικονομική ευρωστία».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε, λέγοντας πως ο Αλέκος Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταθέσει 4 ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων, ζητώντας στην ουσία να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης, λέγοντας σκωπτικά απευθυνόμενος προς του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «αυτά έκανε ο προπάτοράς σας». Βέλη εξαπέλυσε και κατά του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «αν κατάλαβα καλά είστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, είστε δηλαδή υπέρ της σοκολάτα και κατά του κακάο», με τον Δημήτρη Μάντζο να σηκώνει το γάντι και να απαντά λέγοντας πως «δεν τσιμπάμε στον αυτάρεσκο λαϊκισμό σας, σας ενοχλεί που το ΠΑΣΟΚ κάνει μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία θα υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο

Την αρχική τοποθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην συζήτηση έκανε ο εισηγητής του και τομεάρχης Παιδείας Διονύσης Καλαματιανός τονίζοντας ότι: «Η κοινωνία θα υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο γιατί είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το άρθρο 16, στην παράγραφο 5 ορίζει πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους…». Στην παράγραφο 6 ορίζεται: «οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί». Επιπλέον, στην παράγραφο 8 ορίζεται: «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Κουτσούμπας: «Τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies»

Πυρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «έκτρωμα από την αρχή μέχρι το τέλος» και πρόσθεσε ότι αντί πτυχίων με αξία θα υπάρξουν πτυχία με τιμή.

«Παρά την ομοβροντία ψεμάτων και προπαγάνδας, ακόμη και στις ελεγχόμενες δημοσκοπήσεις, δείχνει να έχει το μισό της κοινωνίας απέναντί του» είπε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Θεσμοθετείτε πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία, τα οποία θέλουν οι φοιτητές. Η κυβέρνηση, θέλει να προωθήσει το Πανεπιστήμιο της αγοράς, που φιλοτεχνείται από τα λόμπι της Ε.Ε.»

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και σχολιάζοντας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους.

Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδειγμα να αντιγράψετε».

ΝΔ: Κατάπτυστη και σεξιστική η δήλωση του κ. Κουτσούμπα

Κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός τη δήλωση του κ. Κουτσούμπα περί φοιτητριών που οδηγούνται σε suggar daddies, λόγω υψηλών διδάκτρων.

Όπως αναφέρει ο κ. Ρωμανός, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας από βήματος Βουλής κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων, έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι οι φοιτήτριες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους «θα αναγκάζονται να αναζητούν “sugar daddies” με τα γνωστά ανταλλάγματα». Πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση. 

«Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου. Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη» καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments