SPOTLIGHTS

Δεύτερη ευκαιρία για τον προσωπικό γιατρό – Πότε ξεκινάει, τι θα γίνει με τις “ποινές”

Δεύτερη ευκαιρία για τον προσωπικό γιατρό – Πότε ξεκινάει, τι θα γίνει με τις “ποινές”

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Doctor with a black stethoscope on hospital background

Ήταν άνοιξη του 2022 όταν ξεκινούσε ο προσωπικός γιατρός (η "εξέλιξη" του οικογενειακού γιατρού, η μεταρρύθμιση επί ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχώρησε

Ήταν άνοιξη του 2022 όταν ξεκινούσε ο προσωπικός γιατρός (η “εξέλιξη” του οικογενειακού γιατρού, η μεταρρύθμιση επί ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχώρησε, ο οποίος θα ήταν υποχρεωτικός για τους πολίτες, με επιβολή προστίμων μάλιστα για όποιον δεν εγγραφόταν στο σύστημα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη, η μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού που θα άλλαζε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2023. Εντούτοις το σχέδιο δεν προχώρησε, κυρίως λόγω των μεγάλων κενών σε γιατρούς και ειδικά στην Αττική, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εγγεγραμμένων πολιτών (περίπου πέντε εκατομμύρια σήμερα που έχουν κάνει εγγραφή) να έχουν βρει προσωπικό γιατρό πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πρακτικά να μην τον επισκέπτονται ποτέ.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας εντούτοις επιχειρεί να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με το μεγάλο αγκάθι να εξακολουθεί να είναι η απουσία γιατρών.

Στόχος πάντως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι όλοι οι πολίτες να έχουν προσωπικό γιατρό μέχρι το τέλος του έτους και η μεταρρύθμιση να προχωρήσει. Για να λειτουργήσει ο θεσμός χρειάζεται πάντως να μπουν στο σύστημα ακόμη 1.379 γιατροί.

Ποιες αλλαγές δρομολογούνται

Προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να είναι μόνο οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί και όχι καρδιολόγοι και άλλες ειδικότητες όπως είχε επιτραπεί, ενώ ακόμη δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους παιδίατρους.

Ποιοι θα είναι προσωπικοί γιατροί:

– Δημόσιοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον θεσμό: Σήμερα συμμετέχουν στον θεσμό 2.224 δημόσιοι με ετήσια αποζημίωση ανά πολίτη και ανά ηλικία: 20€ (16-49), 23€ (50-69), 25€ (70+). Το όριο εγγραφών είναι οι 2.000 πολίτες.

– Ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον θεσμό: Σήμερα συμμετέχουν στον θεσμό 1.241 ιδιώτες με ετήσια αποζημίωση ανά πολίτη και ανά ηλικία: 20€ (16-49), 30€ (50-69), και 45€ (70+). Το όριο εγγραφών κυμαίνεται από 857 μέχρι 2.000 πολίτες.

– Υφιστάμενοι αγροτικοί γιατροί που μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου θα παρέχουν πλέον υπηρεσίες για ένα έτος ως προσωπικοί γιατροί: Δεν καταργούνται τα τοπικά ιατρεία που υπάρχουν ήδη στη χώρα, αλλά ανοίγουν επιπλέον θέσεις, ειδικά στις περιοχές που υπάρχει αυξημένη έλλειψη προσωπικών γιατρών, όπως είναι π.χ. η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία.

Μετά τον 1ο χρόνο της παροχής υπηρεσιών ως προσωπικοί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στην Παθολογία ή την Γενική Ιατρική,  θα λαμβάνουν επιπλέον περί τα 30.000 € ετησίως, για τα 5 έτη που διαρκεί η εκπαίδευση τους, με την υποχρέωση να μείνουν ισάριθμα έτη στο ΕΣΥ μετά την ειδικότητα.

– Ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι που θα εγγραφούν στον θεσμό με ιδιωτική αποζημίωση: Παρέχεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στους πολίτες να εγγράφονται σε όποιον ιδιώτη Γενικό Γιατρό η Παθολόγο γιατρό επιθυμούν. Στην περίπτωση αυτή η αποζημίωση του γιατρού δεν θα είναι προκαθορισμένη και δεν θα καλύπτεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα καθορίζεται ιδιωτικά απευθείας μεταξύ του πολίτη και του γιατρού. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα έχει πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας και θα χρειάζεται να καταχωρίζει τα δεδομένα του ασθενούς.

Θα ελέγχεται η απόδοσή τους

Παράλληλα, ορίζονται δείκτες απόδοσης για τους προσωπικούς γιατρούς. Για παράδειγμα, στο πεδίο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, θα πρέπει μεταξύ άλλων να προχωρά σε:

-Καταγραφή του ετήσιου ελέγχου μέσω τεστ Pap και HPV-DNA test σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕΔΥ

-Καταγραφή και παραπομπή γυναικών 50 ετών και άνω για μαστογραφία

-Καταγραφή ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 65+

-Μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε ασυμπτωματικούς πολίτες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για έγκαιρο εντοπισμό αδιάγνωστων υπερτασικών ασθενών

-Υπενθύμιση τήρησης του εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Υποχρεωτικός ο προσωπικός γιατρός

Η ένταξη στον προσωπικό γιατρό είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όμως δεν θα υπάρξουν ποινές για τους πολίτες. Αν δεν επιλέξει μόνος του, θα αντιστοιχηθεί με κάποιο προσωπικό γιατρό από το υπουργείο Υγείας. Όσον αφορά τους γιατρούς και τους δείκτες αξιολόγησης, θα υπάρξουν επιβραβεύσεις αλλά και “ποινές”.

Εντούτοις πολλά μένουν ακόμη να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα, εάν ένας γιατρός έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών για να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, θα μπορεί να είναι προσωπικός γιατρός και σε έναν πολίτη που θα τον πληρώσει ιδιωτικά; Επίσης ποια θα είναι τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς κι αν θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ανά Δήμο. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, αναμένουμε τις σχετικές ΚΥΑ στις αρχές του Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments