Γεωπολιτικά

Ουκρανία: Η Διεθνής Λεγεώνα γιόρτασε την επέτειο για δύο χρόνια – Οι Ρώσοι καταζητούν 700 από αυτούς

Ουκρανία: Η Διεθνής Λεγεώνα γιόρτασε την επέτειο για δύο χρόνια – Οι Ρώσοι καταζητούν 700 από αυτούς

Πηγή Φωτογραφίας: Eight reasons for Ukrainian optimism in 2023/.atlanticcouncil.org

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή απαγγέλλει κατηγορίες κατά ουκρανών διοικητών, μισθοφόρων ερήμην τους

Η Διεθνής Λεγεώνα HUR, η οποία αποτελείται από εθελοντές από περισσότερες από 50 χώρες, γιόρτασε τη δεύτερη επέτειό της την Πέμπτη 7 Μαρτίου. Η Διεθνής Λεγεώνα συγκεντρώνει ξένους υπηκόους που έχουν έρθει σε βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη συνεχιζόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Έμπειροι μαχητές, βετεράνοι των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και άλλες στρατιωτικές μονάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Δανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής συμμετέχουν σήμερα στη Λεγεώνα, πολεμώντας για την Ουκρανία. «Η πολεμική εμπειρία των εκπροσώπων διαφορετικών χωρών στο πλαίσιο της πλήρους κλίμακας ρωσικής επίθεσης χρησιμοποιείται στο μέγιστο», δήλωσε στην Kyiv Post ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος των αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR).

Είπε ότι τα μέλη της Λεγεώνας πρέπει να επαινεθούν για το «υψηλό επίπεδο προσωπικών κινήτρων» που τους έφερε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, μεταξύ άλλων σε μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη. «Κάθε στρατιώτης της Διεθνούς Λεγεώνας, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, επικοινωνεί με την οικογένειά του και λέει την αλήθεια για τη ρωσική επιθετικότητα και τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και τον αγώνα του ουκρανικού λαού κατά των Ρώσων εισβολέων», δήλωσε ο Γιούσοφ. «Οι ξένοι και οι Ουκρανοί μαχητές συμμετέχουν στη Λεγεώνα για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη δημοκρατία» πρόσθεσε.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή απαγγέλλει κατηγορίες κατά ουκρανών διοικητών, μισθοφόρων ερήμην τους

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή -όπως μεταδίδει το TASS- απήγγειλε ερήμην κατηγορίες κατά του πρώην διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και των πρώην διοικητών πολλών ουκρανικών πολεμικών ομάδων, ενώ έχει επίσης θέσει περισσότερους από 700 ξένους υπηκόους στον κατάλογο των καταζητούμενων για μάχες στο πλευρό της Ουκρανίας, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των συλλεχθέντων στοιχείων, απαγγέλλονται κατηγορίες κατά του πρώην διοικητή του ουκρανικού ναυτικού, Ιγκόρ Βοροντσένκο, ο οποίος κατείχε την εν λόγω θέση από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2020. Κατηγορίες απαγγέλλονται επίσης κατά του διοικητή της Ομάδας Μάχης Ανατολής της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νεστερένκο, ο οποίος κατείχε την εν λόγω θέση από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Ένας άλλος κατηγορούμενος είναι ο διοικητής της Ομάδας Μάχης Δύσης της Ουκρανίας, Ιγκόρ Ντόβγκαν, ο οποίος κατείχε την εν λόγω θέση από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2017», ανέφερε η Ερευνητική Επιτροπή.

Γιατί κατηγορούνται

Σύμφωνα με την ποινική έρευνα, ήταν υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και την πολεμική προετοιμασία των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών πριν από την ανάπτυξή τους στις ζώνες της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» και στη συνέχεια επέβλεπαν τις επιχειρήσεις των συνδυασμένων δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών έθεσε επίσης περισσότερους από 700 ξένους υπηκόους στον κατάλογο καταζητούμενων επειδή πολέμησαν για την Ουκρανία ως μέλη διαφόρων ουκρανικών πολεμικών ομάδων.

«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ελήφθησαν αποφάσεις για την απαγγελία κατηγοριών ερήμην των κατηγορουμένων βάσει του μέρους 3, άρθρο 359 του ρωσικού ποινικού κώδικα («Μισθοφορικές δραστηριότητες») όσον αφορά τους πολίτες των Κάτω Χωρών, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Συνολικά, περισσότεροι από 700 αλλοδαποί πολίτες καταζητούνται επί του παρόντος.Μέρος από αυτούς συνελήφθη ερήμην», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου.

Πρόκειται για εκφοβισμό από πλευράς Ρωσίας, ώστε οι ξένοι μισθοφόροι ή εθελοντές να πεισθούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Οι κατηγορίες δεν ευσταθούν σε άλλες χώρες πλην της Ρωσίας και των συμμάχων τους. Βέβαια, δεν είναι και κάτι το ελάσσον να είναι κανείς καταζητούμενος της Ρωσίας.

Πηγές: Kyiv Post, TASS,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments