Πολιτική

Αναβάθμιση Μητσοτάκη στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά

Αναβάθμιση Μητσοτάκη στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: [363048] ΑΤΥΠΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η Ευρώπη βλέπει θετικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για κοινοτικό αξίωμα.

Με αναβαθμισμένη τη θέση του στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά βγαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη διήμερη Σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι, στη διάρκεια της οποίας έκανε το ταξίδι-αστραπή στην Οδησσό. «Είμαστε περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας», επισήμανε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του ΕΛΚ, το οποίο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ανέδειξε εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές.

«Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει πόλεμος. Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Ε.Ε. να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου. «Όλοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε πως βρισκόμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο”, συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε «ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο», όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε». Επανέλαβε δε ότι «καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας ή η αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Σενάρια για ευρωπαϊκό αξίωμα

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και η ρωσική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής έβαλαν “φωτιά” ξανά στα σενάρια περί ανάληψης ευρωπαϊκού αξιώματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη και η αποδοχή της επιλογής του να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό από τα μέλη του ΕΛΚ που συνεδρίαζαν στο Βουκουρέστι έκαναν πολλούς εντός και εκτός Βρυξελλών να βάλουν ξανά στο κάδρο την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή τόσο η ΝΔ όσο και ο κ. Μητσοτάκης αποτελούν το απόλυτο «success story» για την ευρωπαική κεντροδεξιά.

Το ΕΛΚ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την σημερινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα μία θητεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράφει ο ίδιος την υποψηφιότητα της. Εκ των πραγμάτων λοιπόν ζήτημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει, κάτι άλλωστε που και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τί μπορεί να συμβεί μετά την ευρωκάλπη του Ιουνίου.

Δεν είναι λίγοι μέσα στο ΕΛΚ που εκτιμούν ότι η κυρία Φον Ντε Λάιεν δύσκολα θα μπορέσει να αποτελέσει το πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνουν οι απόψεις των πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, προκειμένου να εκλεγεί, όπως συμβαίνει συνήθως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments