Nέα της αγοράς

Μεγαλύτερη από την Tesla έγινε η Novo Nordisk

Μεγαλύτερη από την Tesla έγινε η Novo Nordisk

Πηγή Φωτογραφίας: Novo Nordisk’s market capitalisation has more than doubled to about US$560 billion, compared with around US$235 billion two years ago. (Reuters pic)

Η Novo Nordisk είναι πλέον η 12η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 604 δισ. δολαρίων, έναντι των 569 δισ. δολαρίων της Tesla.

Μεγαλύτερη από την Tesla έγινε η Novo Nordisk, η δανική εταιρεία πίσω από τα επιτυχημένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας Wegovy και Ozempic. Τα θετικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές της φαρμακευτικής για ένα πειραματικό χάπι αδυνατίσματος έστειλαν τη μετοχή της σε νέο ιστορικό υψηλό και την κεφαλαιοποίησή της πάνω από εκείνη της Tesla.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Novo σημείωσε ράλι έως και 8% την Πέμπτη, αφότου ενημέρωσε τους επενδυτές ότι η πρώτη φάση των δοκιμών του χαπιού αμυκρετίνη έδειξε απώλεια βάρους 13,1% στους συμμετέχοντες, έπειτα από 12 εβδομάδες.

Η Novo Nordisk είναι πλέον η 12η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 604 δισ. δολαρίων, έναντι των 569 δισ. δολαρίων της Tesla.

Η άνοδος αυτής της εβδομάδας έρχεται έπειτα από ένα ράλι μηνών για την εταιρεία, καθώς ο ενθουσιασμός γύρω από τα φάρμακα αδυνατίσματός της εντείνεται. Η Novo Nordisk είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, ενώ η κεφαλαιοποίησή της είναι μεγαλύτερη και από το ΑΕΠ που ανακοίνωσε η Δανία για ολόκληρο το 2023.

Τα πρώτα στοιχεία για την αμυκρετίνη αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την Novo Nordisk, καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική εναλλακτική στις ενέσεις των Wegovy και Ozempic. Το Wegovy έδειξε απώλεια βάρους 6% σε μία δοκιμή 12 εβδομάδων ενώ το Ozempic αποτελεί θεραπεία για τον διαβήτη, που ωστόσο χρησιμοποιείται και για το αδυνάτισμα.

Η δεύτερη φάση των δοκιμών για την αμυκρετίνη θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2026, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Θα ακολουθήσουν η τρίτη και τέταρτη φάση των δοκιμών, που μπορεί να πάρουν χρόνια.

Πάντως, ο επικεφαλής του σχετικού τμήματος της Novo, Martin Holst Lange, αποκάλυψε την Παρασκευή στο Reuters την προσδοκία του ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές «μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

«Δεν δεσμεύομαι ποτέ με χρονοδιαγράμματα, αλλά θα ένιωθα πολύ άνετα να πω τουλάχιστον μέσα σε αυτή την εβδομάδα», είπε.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η αμυκρετίνη, όπως και το άλλο πειραματικό της φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, το CagriSema, θα έχουν παρόμοια καρδιακά οφέλη με το Wegovy.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η φαρμακευτική, διευρύνει την εστίασή της στις θεραπείες καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς στόχος της είναι να προσφέρει κάτι περισσότερο από φάρμακα «ματαιοδοξίας».

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης τελικού σταδίου έδειξαν ότι το Ozempic καθυστερεί την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από αυτό και από μείζονα καρδιακά επεισόδια κατά 24%.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι το Wegovy μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Barclays, η βιομηχανία των φαρμάκων απώλειας βάρους θα μπορούσε να αξίζει έως και 200 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments