Nέα της αγοράς

UBS: Ο χρυσός θα φτάσει ακόμα υψηλότερα – Οι παράγοντες πίσω από το ράλι

UBS: Ο χρυσός θα φτάσει ακόμα υψηλότερα – Οι παράγοντες πίσω από το ράλι

Πηγή Φωτογραφίας: facts.net

Εκτός από τα ρεκόρ των χρηματιστηρίων, για τα οποία πολλά γράφονται το τελευταίο διάστημα

Εκτός από τα ρεκόρ των χρηματιστηρίων, για τα οποία πολλά γράφονται το τελευταίο διάστημα, νέα ιστορικά υψηλά σημειώνουν και οι τιμές του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει σχεδόν 20% από τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου αλλά και σχεδόν 10% από τα μέσα του Φεβρουαρίου, φτάνοντας την περασμένη Παρασκευή στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2.202 δολαρίων ανά ουγκιά. Σύμφωνα με την UBS, οι προοπτικές του χρυσού παραμένουν θετικές για το 2024, με τον ελβετικό επενδυτικό οίκο να βλέπει τις τιμές έως και στα 2.250 δολάρια ανά ουγκιά.

Όπως σημειώνει ο Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer της UBS, το ράλι του τελευταίου μήνα συνέβη παρότι ο χρυσός αντιμετωπίζει αρκετούς δυσμενείς παράγοντες. Ενώ τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, αναζωπύρωσαν κάπως την αισιοδοξία της αγοράς για τον ρυθμό των επιτοκιακών μειώσεων, οι επενδυτές είναι πλέον πιο επιφυλακτικοί ως προς το πόσο σύντομα και πόσο πολύ θα μειώσει το κόστος δανεισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αγορές προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μειώσεις λίγο μεγαλύτερες των 90 μονάδων βάσης για το 2024, έναντι 120 μονάδων βάσης που «έβλεπαν» πριν από ένα μήνα.

Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν καθαρές θέσεις πωλητή στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του χρυσού, προτιμώντας να τοποθετηθούν στα υψηλής ποιότητας κρατικά ομόλογα, όπου οι αποδόσεις είναι αυξημένες.

Όπως εξηγεί η UBS, το πρόσφατο ράλι του χρυσού σχετίζεται εν μέρει με τεχνικούς λόγους, καθώς οι τιμές διέσπασαν σημαντικά σημεία αντίστασης.

«Όμως, ενώ βλέπουμε πιθανότητες μιας διόρθωσης του χρυσού σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό δεν σημαίνει ότι το ράλι δεν μπορεί να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο», τονίζουν οι αναλυτές της UBS.

Κατά την άποψή τους, ο χρυσός στηρίζεται από αρκετές τάσεις:

–          Η Fed βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων. Η UBS θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Powell στηρίζουν την εκτίμησή της ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του 2024, πιθανότατα ξεκινώντας από τον Ιούνιο.

–          Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και τους επενδυτές αναμένεται να στηρίξουν τις τιμές. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν πάνω από 1.000 τόνους χρυσού σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια, με τις αγορές να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1960. Η ζήτηση από τους επενδυτές στην Κίνα είναι επίσης ισχυρή, αντανακλώντας ενδεχομένως την επιφυλακτικότητά τους για την πορεία των μετοχών και των ακινήτων. Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ETFs του χρυσού θα επιστρέψει, εν όψει των μειώσεων των επιτοκίων.

–          Το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο επίσης θα στηρίξει τον χρυσό. Με την προεκλογική καμπάνια να ξεκινά σύντομα στις ΗΠΑ, η προσοχή των επενδυτών θα στρέφεται όλο και περισσότερο στον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου. Η κούρσα για τον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να επιτείνει τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, την ώρα που ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία παραμένει ρευστός, όπως επίσης και εκείνος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Κατόπιν τούτων, η UBS δηλώνει θετική απέναντι στον χρυσό για το 2024 και συστήνει στους επενδυτές να τον συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους για αντιστάθμιση κινδύνου. Ο οίκος βλέπει τις τιμές να ενισχύονται στα 2.250 δολάρια και συστήνει στους επενδυτές να περιμένουν για κάποια διόρθωση των τιμών προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Πέραν του χρυσού, που θα πρέπει να έχει μερίδιο περίπου 5% σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, η UBS συστήνει, επίσης, τοποθετήσεις στις μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού.

Πηγή: moneyreview.gr//ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments