Διεθνή

Τραμπ: «Μπλόφαρα» για το ΝΑΤΟ για να γεμίσουν τα ταμεία

Τραμπ: «Μπλόφαρα» για το ΝΑΤΟ για να γεμίσουν τα ταμεία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump gestures to supporters during a campaign rally at the Forum River Center in Rome, Georgia, U.S. March 9, 2024. REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την βορειοατλαντική Συμμαχία, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη, ήταν ένας «τρόπος διαπραγμάτευσης» για να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες απειλές του προς τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τώρα τροπάριο: ήταν ένας «τρόπος διαπραγμάτευσης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που προβλήθηκε την Τρίτη. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη όταν απείλησε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα εγγυάται πλέον την προστασία των κρατών μελών του NATO έναντι της Ρωσίας, αν δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες. Οι δηλώσεις του επικρίθηκαν έντονα από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και τον Τζο Μπάιντεν.

«Είναι τρόπος διαπραγμάτευσης», ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του βρετανού ακροδεξιού πρώην πολιτικού και νυν τηλεπαρουσιαστή, Νάιτζελ Φάρατζ. Οταν ο Φάρατζ τον ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα σπεύσουν σε βοήθεια ευρωπαϊκού κράτους-μέλους που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι, αλλά ξέρεις, οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, όχι όμως αυτό που αναλογεί στους υπόλοιπους». «Το ΝΑΤΟ πρέπει να φερθεί δίκαια στις ΗΠΑ γιατί αν δεν ήταν μέσα οι ΗΠΑ, δεν θα υπήρχε το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, στην συνέντευξη που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News.

Ο ίδιος καυχήθηκε πως χάρη στις επίμαχες δηλώσεις του, «γέμισαν τα ταμεία του NATO». «Αρχισαν να πληρώνουν χάρη σε αυτά τα σχόλια», υποστήριξε, χωρίς βέβαια να παραθέσει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του, κάτι άλλωστε που το συνηθίζει. Ο Τραμπ προσάπτει συχνά στους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες. «Μην ξεχνάτε πως αυτό είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς (τους Ευρωπαίους) απ’ ό,τι για εμάς, έχουμε έναν ωκεανό που μας χωρίζει από ορισμένα προβλήματα. Εναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments