Nέα της αγοράς

BofA: Αλλάζουν οι ισορροπίες πυρήνα και περιφέρειας στην Ευρωζώνη – Τι λέει για Ελλάδα

BofA: Αλλάζουν οι ισορροπίες πυρήνα και περιφέρειας στην Ευρωζώνη – Τι λέει για Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - This Tuesday, Jan. 14, 2014, file photo shows a Bank of America sign in Philadelphia. U.S. stocks moved broadly lower in morning trading Tuesday, Sept. 10, 2019, as investors again back away from technology companies. Rising bond yields pushed bank stocks higher in the early going, but the financial sector eventually followed the broader market lower. Bank of America held onto 1.1% gains, but it was outweighed by a 4.2% decline in CME Group and a 2.1% drop in American Express. (AP Photo/Matt Rourke, File)

Τι δείχνουν οι προβλέψεις για το 2025

Η κατηγοριοποίηση των χωρών της Ευρωζώνης σε εκείνες του πυρήνα, του ημι-πυρήνα (semi-core) και της περιφέρειας, που παγιώθηκε την περίοδο της κρίσης χρέους, μοιάζει σε ένα βαθμό να έχει χάσει τη σημασία της μετά την πανδημία, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Bank of America. Η αύξηση των ελλειμμάτων στις χώρες του πυρήνα και η επιβράδυνση της σχετικής ανάπτυξής τους στηρίζει το αφήγημα αυτό.

Αλλά και στην περιφέρεια, χώρες όπως η Πορτογαλία έχουν βιώσει επιθετικές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση προς την κατηγορία Α. Την ίδια ώρα, οι χώρες του ημι-πυρήνα βλέπουν τις αξιολογήσεις τους να υποβαθμίζονται, με τις προοπτικές να είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητικές, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Bank of America «έτρεξε» μία άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης για να διαπιστώσει πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η κάθε χώρα στον πυρήνα, τον ημι-πυρήνα και την περιφέρεια.

Τα αποτελέσματα της άσκησης επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την στερεοτυπική αντίληψη της αγοράς για το κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη: Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι σταθερές μέσα στην κατηγορία του πυρήνα, όπως και η Γαλλία και το Βέλγιο στον ημι-πυρήνα.

Στην περιφέρεια, η BofA πιστεύει ότι είναι πιο σωστό να χωρίσει το γκρουπ αυτό σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη εντάσσει την Ελλάδα και την Ιταλία, που έχουν χαμηλότερη τάση ανάπτυξης και μεγαλύτερο χρέος και δημόσιο τομέα σε σχέση με την δεύτερη κατηγορία, στην οποία εντάσσονται η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Βέβαια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην άσκηση αυτή επηρεάζονται έντονα από τα δεδομένα προηγούμενων ετών και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη (εξαιτίας των επιπτώσεων που είχε η κρίση χρέους σε αυτήν). Συνεπώς, η BofA εκτιμά ότι στο μέλλον, η Ελλάδα είναι πιθανότερο να εμφανίσει περισσότερα χαρακτηριστικά σαν εκείνα της Πορτογαλίας, εφόσον βέβαια συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Τι δείχνουν οι προβλέψεις για το 2025 «Τρέχοντας» την ίδια άσκηση με τις προβλέψεις (τις δικές της και της Κομισιόν) για το 2025, η BofA διαπιστώνει μία γενική σύγκλιση μεταξύ των χωρών, με την Φινλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα να δείχνουν τις ισχυρότερες κινήσεις.

Η Φινλανδία εμφανίζει τη μεγαλύτερη σύγκλιση προς τις χώρες του πυρήνα και η Ελλάδα είναι η χώρα που ακολουθεί, δείχνουν τα στοιχεία του οίκου. Με ορίζοντα 2025, η Ισπανία εμφανίζει επίσης μεγαλύτερη σύγκλιση προς τον πυρήνα έναντι της Πορτογαλίας.Από την άλλη πλευρά, Αυστρία και Γαλλία δείχνουν διαφοροποιήσεις από τις περισσότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα η BofA να τις εντάσσει στις «ειδικές περιπτώσεις».

ΠΗΓΗ/ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments