Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης σε κεντρικό ρόλο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης σε κεντρικό ρόλο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ MARK RUTTE (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Εσθονία στο πλευρό της Ελλάδας.

Η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, απέναντι στον ρωσικό αναθεωρητισμό και τις απειλητικές εξαγγελίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με χρήση πυρηνικών, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με την ανάγκη επανεξέτασης των πολιτικών ενίσχυσης και χρηματοδότησης,  να φαντάζουν περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ευθέως ζήτημα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε η Ευρώπη να διαθέτει λύσεις για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη δημιουργία ευρωομολόγου αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας, ανοίγοντας επισήμως τη συζήτηση για ένα μείζον, όπως εξελίσσεται θέμα για τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς ο επεκτατικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για δύο και πλέον χρόνια.

«Αν η Ευρώπη θέλει να θωρακιστεί αμυντικά θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους χρηματοδότησης των αμυντικών δαπανών, και αναφέρομαι στην δυνατότητα να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκισή της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι έχει επανέλθει στο τραπέζι η συζήτηση για τον τρόπο, με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία.

«Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά», είπε κατά τρόπο χαρακτηριστικό.

Οι “χώρες σύμμαχοι” και το μπλοκ των “φειδωλών” κρατών

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε ανταπόκριση από αρκετούς εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Γαλλία και Ιταλία «βγήκαν μπροστά», στηρίζοντας με θέρμη την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Υπέρ των ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχτηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο “που θα λύσει το πρόβλημα” της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε. “Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε”, υπογράμμισε η Κάγια Κάλλας.

Ωστόσο, για πολλοστή φορά, η Ευρώπη των «27» παρουσιάστηκε διχοτομημένη, καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία δήλωσαν την αντίθεσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει εκ προοιμίου ότι η χώρα του είναι αντίθετη σε αυτή την προοπτική, σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’ αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments