Διεθνή

Γιατί το ευρωομόλογο για την άμυνα διχάζει την Ε.Ε.

Γιατί το ευρωομόλογο για την άμυνα διχάζει την Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να διαρκέσει για μήνες.

Στα δύο “κόβεται” η ευρωπαϊκή οικογένεια των 27 χωρών μελών όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα.

Το ζήτημα αφορά το ακανθώδες θέμα του τρόπου χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διακηρυκτικά, οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών συντάσσονται με την ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, αλλά, στην πράξη, η ιδέα αυτή υπονομεύεται από την άρνηση για την έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα.

Δεν είναι τυχαίο, από την άποψη αυτή, ότι οι χώρες, που επιθυμούν περισσότερο μια πιο σφριγηλή αμυντική παρουσία και πολιτική της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή, συνηγορούν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

Η Γαλλία του ευρωπαϊστή Εμμανουέλ Μακρόν ψηφίζει υπέρ του ευρωομολόγου και συνολικότερα, υπέρ της ουσιαστικής στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης.

Στο ίδιο κλίμα απόψεων κινούνται χώρες, που δαπανούν πολλά για την αμυντική θωράκισή τους και οι οποίες αντιμετωπίζουν πιο οξυμμένα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ξαφνιάζει η τοποθέτηση της πρωθυπουργού της Εσθονία, Μάγια Κάλλας, η οποία τάχθηκε υπέρ των ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας.  Εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο “που θα λύσει το πρόβλημα” της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε. “Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε”, υπογράμμισε η Κάγια Κάλλας.

Ευρύτερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ανοικτά την προοπτική, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».

«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Εχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», πρόσθεσε.

Στον αντίποδα των χωρών αυτών, ίστανται οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ωστόσο, Μάρκ Ρούτε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει εκ προοιμίου ότι η χώρα του είναι αντίθετη σε αυτή την προοπτική, σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments