Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Το απόλυτο ντέρμπι για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Το απόλυτο ντέρμπι για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης

Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε πλήρη ρευστότητα δυόμιση πριν από τις εκλογές.
Σε κατάσταση απόλυτης ρευστότητας έχουν μπει οι δυνάμεις του προοδευτικού τόξου, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν αναδιάταξη του σκηνικού, αλλά και να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό των κομμάτων.

Η σημαντική πτώση 5,1% στη δημοσκοπική επιρροή της ΝΔ (δημοσκόπηση της Metron Anamysis), όχι μόνο δεν ευνόησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ποσοστό του μειώθηκε κατά 1,9%, γεγονός που το οδήγησε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε 1,8%, το ΚΚΕ κέρδισε 1,4% και η Νέα Αριστερά «τσίμπησε» 0,4%.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγράφει μια σαφώς ανοδική πορεία για την τέταρτη ή πέμπτη θέση απέναντι στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Η Νέα Αριστερά μπορεί να αισιοδοξεί βάσιμα ότι, αν συνεχίσει αυτή τη μικρή αλλά σταθερή ανοδική πορεία, δεν θα έχει πρόβλημα να εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Εξάλλου, τα δύο εν λόγω κόμματα είναι αρκετά σταθερά στις τάξεις τους, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Αντίθετα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπου οι πρόσφατες μεγάλες διακυμάνσεις έχουν δημιουργήσει νέες ισορροπίες και δυναμικές.

Ισχυροποίηση Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ισχυροποιήσει τη θέση του και πως τα ευρωπαϊκά εκλογικά ταμεία δεν θα επιτρέψουν καμία κίνηση απομάκρυνσής του. Η πρόβλεψη αυτή, έστω και αν είναι ακόμη πολύ αβέβαιη, έχει κάνει όλους όσοι έμειναν στην Κουμουνδούρου περιμένοντας να εκφράσουν τις διαφορές προς την ηγεσία μετά τις ευρωεκλογές, να ξανασκέπτονται και να χαράσσουν και πάλι τη στρατηγική τους.

Άλλοι πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση μπορεί να μην είναι η υπομονή και η βραδύτητα μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά η άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από ρητορική για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού τόξου.

Η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών έχει αποφασίσει να περιμένει μέχρι τις ευρωεκλογές και προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αλλά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι στο τέλος μάλλον δεν θα υπάρχει άλλη προοπτική από την απόσχιση.

Επιπλέον, η τρίτη θέση είναι πιθανό να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νέο κύκλο ενδοσκόπησης και εσωστρέφειας και να αμφισβητήσει την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ήδη, η τελευταία συζήτηση για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ήταν γεμάτη ένταση, ενώ η επικείμενη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πιθανό να αποδειχθεί ακανθώδης για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.   Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες εξετάζεται και το ενδεχόμενο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, τα επιδεινούμενα δημογραφικά δεδομένα, που συζητούνται σε κατ’ ιδίαν επαφές, αναπόφευκτα θα έρθουν στην επιφάνεια σε επίπεδο συλλογικών διεργασιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments