Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Ρωγμές στην αριστερή πολυκατοικία

Πρόταση δυσπιστίας: Ρωγμές στην αριστερή πολυκατοικία

Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βαρείς χαρακτηρισμοί μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας, η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς, συζητείται απόψε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Τα κόμματα της αριστεράς συγκέντρωσαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα πυρά τους εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις είναι σημαντικές και ουσιώδεις.

Οι “εμφύλιοι” της αριστεράς άρχισαν να καταγράφονται και να αποκτούν δημόσια ορατότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Σωκράτη Φάμελλο από ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου από Πλεύση Ελευθερίας και Αλέξη Χαρίτση από τη Νέα Αριστερά προκειμένου να τους ενημερώσει για το πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας που θα καταθέσει κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους επικεφαλής των ΚΟ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου η δομή της πρότασης μομφής θα διαμορφωθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η υποδοχή της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο θερμή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ήταν θετικός και υποστήριξε την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο εξαπέλυσε βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ επέμενε για πρόωρες εθνικές εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε κοκορομαχία την πρόταση δυσπιστίας, σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί, έκανε λόγο για μια διαδικασία – σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ και ο γ.γ. της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσαν τα βέλη τους τόσο εναντίον του ΠΑΣΟΚ, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθιστώντας, με αυτόν τον τρόπο, ακόμη πιο εμφανή την εσωτερική διαφοροποίηση στους κόλπους της ευρύτερης αριστεράς. «Πίσω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι «προοδευτικοί» πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κυβερνήσει για δεύτερη φορά -κι αυτός ανανεωμένος, ανυποχώρητος, ανεξάρτητος- οι ίδιοι «προοδευτικοί» άνθρωποι θα είναι πάλι απέναντί του.Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα συμπεριφερθεί ποτέ όπως εκείνοι. Δε θα σταθεί ποτέ εξαίρεση στην προσπάθεια συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Είναι θέση αρχής και γι’ αυτό θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όσο κι αν αυτή δε θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αναφέρεται αρνητικά για την Εξεταστική Επιτροπή επειδή διερεύνησε ευθύνες από το 1997 όταν ξεκίνησε η διαδικασία “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών και του τεμαχισμού του ΟΣΕ» και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θέση του ΠΑΣΟΚ «από την πρώτη στιγμή ήταν να ελεγχθούν οι κ. Καραμανλής και Σπίρτζης μονάχα για την οικονομική ζημιά που έκαναν στην ΕΕ και όχι για το έγκλημα, λες και αυτό είναι που καίει τους συγγενείς και τον κόσμο όσον αφορά τα Τέμπη. Αν ζημιώθηκε οικονομικά η ΕΕ».

Ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε, ότι απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ το ΚΚΕ «δεν αναγνωρίζει κανένα αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της αμαρτωλής και ξεπεσμένης σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή, στο “παρεάκι” του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας που κατέθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση». «Τον πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο τον αναγνωρίζουμε μόνο στον ίδιο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, στο κίνημά τους και στους φορείς τους. Αυτοί είναι που καταθέτουν κάθε μέρα την μόνη αποτελεσματική, ουσιαστική, γνήσια και ειλικρινή μομφή. Είναι η μόνη που έχει πραγματικό αντίκρισμα, γιατί είναι η μόνη που έχει ήδη καταφέρει να στριμώξει την κυβέρνηση και αύριο είμαστε σίγουροι ότι θα τη στριμώξει ακόμα πολύ περισσότερο. Εκεί καταθέτουμε και εμείς όλες μας τις δυνάμεις» είπε, σημειώνοντας ότι από αυτή τη λαϊκή μομφή τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας είναι απόντα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στην πιο συνηθισμένη είναι «απέναντι ακριβώς γιατί η πολιτική γραμμή σας, στα βασικά ζητήματα είναι ίδια ή παρόμοια με αυτή της ΝΔ», είπε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Τη σκυτάλη στον ενδοαριστερό “εμφύλιο” έλαβε η κ. Έφη Αχτσιόγλου, από την Νέα Αριστερά, η οποία έκανε ευθέως λόγο για έλλειμα σοβαρότητας στη στάση του κ. Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του Στέφανου Κασσελάκη σημείωσε ότι «με την παντελώς ασόβαρη στάση του δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό, για να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Με τις φαιδρές δηλώσεις του προέδρου του για τις εκλογές δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να μην απαντάει σε αυτό που είναι το μείζον. Με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του την διευκολύνει να λέει ότι αυτό που κάνουμε είναι «σόου και κοκορομαχία» αντί να πιέζεται να λογοδοτήσει. Πραγματικά δεν αξίζει στον τόπο μια τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments