Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Αυλαία με αντεπίθεση της κυβέρνησης

Πρόταση δυσπιστίας: Αυλαία με αντεπίθεση της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε ποια σημεία θα ρίξει βάρος ο πρωθυπουργός.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίοςθα πάρει τελευταίος τον λόγο, θα κλείσει απόψε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι έντονη όπως ήταν και η χθεσινή (27/03/2024) κατά την οποία ξεχώρισε η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα γίνει αργά το βράδυ.

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να εμφανιστεί με έναν ψύχραιμο και ώριμο λόγο, με στόχο να άρει κάθε σκιά γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος, έπειτα και από τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, με αναφορές στο τραύμα που προκάλεσε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η πολύνεκρη σύγκρουση, έχει επιλέξει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα μηδενικής ανοχής προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην επιχείρηση εργαλειοποίησης της τραγωδίας.

Είναι άλλωστε σαφές ότι το Μαξίμου στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση έχει υιοθετήσει τη γραμμή επίθεσης, εγκαταλείποντας την αμυντική στάση που τηρούσε για το θέμα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα της υπόθεσης των Τεμπών είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, καίτοι είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν επέλεξε να το κάνει, καθώς εκτιμήθηκε ότι ίσως μια τέτοια ενέργεια να εξέπεμπε λάθος μήνυμα.

Καραμανλής: Δεν κρύβομαι πίσω από καμιά ασυλία

Με την επισήμανση ότι δεν θεωρεί τη βουλευτική ασυλία του είδος «ασπίδας», πίσω από την οποία σκοπεύει να κρυφτεί, εμφανίστηκε χθες κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε –όπως έχουν πολλές φορές πράξει το τελευταίο διάστημα και άλλα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας– ότι το εάν υπάρχει θέμα ή όχι ποινικής ευθύνης του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κρίνεται μόνο στη βάση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ κάτι. Όποιος έχει για μένα κατηγορίες με αποδείξεις, ας τις φέρει. Είμαι εδώ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να κατατεθεί πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική).

«Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Εκεί η διαδικασία είναι δεδομένη. Ακόμη και αν δεν ήμουν βουλευτής, δεν θα άλλαζε τη διαδικασία. Ας συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε αν ένα τέτοιο κατηγορητήριο έχει βάση. Θεσμικά εδώ στη Βουλή και όχι στα λαϊκά δικαστήρια», προσέθεσε στην ομιλία του ο βουλευτής Σερρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments