Γεωπολιτικά

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Τζαμπάλια και Χαλέπι Συρίας [vid]

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Τζαμπάλια και Χαλέπι Συρίας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: A fireball and smoke billow up into the air during an Israeli airstrike on Gaza City targeting the Ansar compound, linked to the Hamas movement, in the Gaza Strip early on May 15, 2021. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)

Σχέδια Ισραήλ για μακροπρόθεσμη παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με τον φράχτη των συνόρων, σε περιοχή που είχε κηρύξει ο στρατός ως «παλαιστινιακή απαγορευμένη ζώνη» πριν από τον πόλεμο, μεταδίδει η Haaretz. Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ότι διορίστηκε διευθυντής έργου από τον στρατό για να επιβλέπει το έργο. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα καλύπτει περίπου το 16% της περιοχής της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτό έρχεται παράλληλα με ένα δεύτερο έργο που προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου ελέγχου, κόβοντας τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο μέρη και επιτρέποντας στον στρατό «να ελέγχει την κυκλοφορία σε στρατηγικούς δρόμους, που αποτελούν τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς», ανέφερε η εφημερίδα. «Αυτά τα δύο έργα -η νεκρή ζώνη και ο διάδρομος ελέγχου- υποδηλώνουν από κοινού ότι ο IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζεται για μια μακροπρόθεσμη παρουσία στη Λωρίδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πολυεπίπεδες κρίσεις στο εσωτερικό του. Ο πρωθυπουργός αγωνίζεται να γεφυρώσει μια μεγάλη διάσπαση στην ασταθή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που προκλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ το Σάββατο όταν διέταξε τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων για πολλούς υπερορθόδοξους άνδρες που εξαιρούνται από τη στράτευση.

Αεροπορικές επιδρομές στη Τζαμπάλια

Την ίδια ώρα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το τέμενος Saad bin Abi Waqqas στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους. Τα χτυπήματα προκάλεσαν φωτιά σε κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών του καταυλισμού τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο δημοσιογράφος Muhammad Abu Sakhil του τοπικού ραδιοφώνου al-Quds πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ανέρχεται πλέον στους 137 από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο λιμός είναι «επικείμενος» στη βόρεια Γάζα και ότι απαιτείται μια «κύμα» ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποφευχθεί η πείνα.

Προσπάθειες να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της UNRWA

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται προσεχώς να ξαναρχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, που πάγωσε εξαιτίας της καταγγελίας των ισραηλινών αρχών πως ορισμένοι εργαζόμενοί της πιθανόν ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Η Ιαπωνία και η UNRWA επιβεβαιώνουν πως θα προχωρήσουν στον τελικό συντονισμό των αναγκαίων προσπαθειών για να ξαναρχίσει η ιαπωνική συμβολή», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Η υπηρεσία του ΟΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με θύελλα από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους υπαλλήλους της πως ενεπλάκησαν στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τις κατηγορίες της κυβέρνησης του Νετανιάχου, πάνω από δεκαπέντε κυβερνήσεις, ανάμεσά τους οι βασικοί χρηματοδότες της υπηρεσίες, που είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία, ανέστειλαν τις συνεισφορές τους σε αυτή. Ωστόσο αρκετές χώρες αποκατέστησαν ή αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Ισπανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επιτρέποντας στην υπηρεσία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως τα τέλη του Μαΐου.

Η UNRWA είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για τον συντονισμό σχεδόν όλων των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό απόλυτη πολιορκία κι έχει ισοπεδωθεί κατά μεγάλο μέρος της από την έναρξη επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32.500 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments