Διεθνή

Ο Τουσκ προειδοποιεί: Η απειλή του πολέμου είναι αληθινή και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο

Ο Τουσκ προειδοποιεί: Η απειλή του πολέμου είναι αληθινή και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο

Πηγή Φωτογραφίας: Polish Prime Minister Donald Tusk in Brussels on February 1. NICOLAS ECONOMOU NURPHOTO

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε ότι η Δύση πρέπει να κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία και να σταματήσει τις επεκτατικές βλέψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, και προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος», τόνισε σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Σε κοινή συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες (Le Soir, Gazeta Wyborcza, El País, Die Welt και La Repubblica), ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μίλησε για τη ρωσική απειλή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο του λαϊκισμού, τη μετανάστευση και το «τρίγωνο της Βαϊμάρης». Ερωτηθείς αν ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, ο πολωνός πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος. Είναι αληθινός, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σήμερα, είναι ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Δεν έχουμε βιώσει τέτοια κατάσταση από το 1945». Πρόσθεσε επίσης πως, αν και φαίνεται καταστροφικό ειδικά για τις νεότερες γενιές, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την άφιξη μιας νέας εποχής».

Ο Τουσκ αποκάλυψε ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε να μη χρησιμοποιείται η λέξη «πόλεμος» στις δηλώσεις των Ευρωπαίων.

Ο πολωνός πρωθυπουργός απάντησε ότι στο μέρος της Ευρώπης που βρίσκεται η χώρα του, ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια και ότι είναι καθήκον μας να δράσουμε και να προετοιμαστούμε. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη έχει ακόμη πολλά να κάνει. Ευτυχώς ήδη παρατηρείται μια πραγματική επανάσταση στην ευρωπαϊκή νοοτροπία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί πλέον την ανάγκη μιας κοινής άμυνας. Ο Τουσκ τάσσεται υπέρ της συζήτησης για ευρωπαϊκά ομόλογα στον τομέα της άμυνας και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα είναι μια αναγκαιότητα για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως της κατάστασης ασφαλείας της κάθε χώρας. «Σήμερα πρέπει να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε εξοπλισμό και πυρομαχικά για την Ουκρανία, διότι ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν τα πάντα. Εάν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισήμανε επίσης την ανάγκη νέων επενδύσεων για την αγορά όπλων για την Ουκρανία και σημείωσε: «Επρεπε να πείσω τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να μην μπλοκάρουν τη συμφωνία λόγω αγορών εξοπλισμού εκτός Ευρώπης.

Το 80% των 100 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν από την ΕΕ για την αγορά εξοπλισμού και πυρομαχικών, πήγαν σε μη ευρωπαίους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των 60 δισ. στις ΗΠΑ. Ευτυχώς, ο πρόεδρος Μακρόν άλλαξε θέση για να ξοδέψουμε χρήματα και εκτός Ευρώπης».

Ο Τουσκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα «ξεκλειδωθεί» η αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων, που έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες στο Κογκρέσο. Ο πολωνός πρωθυπουργός τόνισε ότι «το κύριο καθήκον μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή και να την διατηρήσουμε ως ανεξάρτητο και αναπόσπαστο κράτος». Είπε ακόμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται πρωτίστως στα χέρια όχι μόνο της ΕΕ, αλλά ολόκληρης της Δύσης που θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει τα απαισιόδοξα σενάρια. Κατά τον Τουσκ, όποιος και αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ, ενώ είμαστε ανεξάρτητοι και αυτάρκεις στην άμυνα.

Το καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε τους διατλαντικούς δεσμούς, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αμερικανός πρόεδρος», είπε.

Ερωτηθείς για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, που χρησιμοποιείται από τον Πούτιν ως «πρόσχημα» για να εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πολωνός πρωθυπουργός απάντησε: «Η ιστορία μάς λέει ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τέτοιες τραγωδίες για δικούς του σκοπούς. Θυμόμαστε τι συνέβη μετά την επίθεση στο θέατρο Ντουμπρόβκα ή στο σχολείο του Μπεσλάν. Ο Πούτιν έχει ήδη αρχίσει να κατηγορεί την Ουκρανία γι’ αυτήν την επίθεση, αν και δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο. Σαφώς πρέπει να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία. Την περασμένη Δευτέρα, η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο μέρα μεσημέρι για πρώτη φορά με υπερηχητικούς πυραύλους». Αναφερόμενος στον ρόλο του λεγόμενου «τριγώνου της Βαϊμάρης» (Πολωνία-Γερμανία-Γαλλία) εντός της ΕΕ, ο Τουσκ είπε ότι «το κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στη συμφωνία και τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας σε αμυντικά θέματα». Υποστήριξε ακόμα, ότι η Πολωνία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού και της περιοχής στο σύνολό της και ότι, αν λειτουργήσει το «τρίγωνο της Βαϊμάρης», που αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του πληθυσμού της ΕΕ, «θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε προτάσεις κοινής αμυντικής πολιτικής τις οποίες θα αποδεχτούν άλλες χώρες».

Πρόσθεσε επίσης ότι προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Ορμπαν, λέγοντας: «Νομίζω ότι μπορώ να βρω επιχειρήματα για να πείσω τον Ορμπαν να συνεργαστεί καλύτερα όταν πρόκειται για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει και με τη Σλοβακία». Ερωτηθείς αν μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει ξανά συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων ή αν το ΕΛΚ θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ακροδεξιά, ο Τουσκ άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η Ακροδεξιά είναι μέρος των κυβερνητικών συνασπισμών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, σε αρκετές ισπανικές περιφέρειες και ίσως σύντομα και στην Πορτογαλία. Τέλος, σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Τουσκ αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας στα σύνορα της Πολωνίας, τονίζοντας ότι «εναπόκειται στο κράτος να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφός του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments