Πολιτική

Στυλιανίδης: Πρέπει να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα για τη «πράσινη» μετάβαση της ναυτιλίας

Στυλιανίδης: Πρέπει να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα για τη «πράσινη» μετάβαση της ναυτιλίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/EUROKINISSI)

Στις δυνατότητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την «πράσινη» μετάβαση των λιμανιών και των πλοίων,αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο υπουργός, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ίδρυμα Ευγενίδου,χαρακτήρισε ορόσημο την πρόσφατη συμφωνία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κοινή αγωνία πως θα πάμε στο επόμενο βήμα, αλλά και την ίδια στιγμή πως θα κρατηθούμε ανταγωνιστικοί προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Τόνισε ότι «αν όλη αυτή η προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας με τα διαφορετικά συμφέροντα και τις επιστημονικές απόψεις αγνοήσει τα σκληρά ρεαλιστικά δεδομένα της κοινωνίας και της αγοράς κατά την εκτίμησή του θα αποτύχει».

Επεσήμανε επίσης ότι η χώρα μας ήταν και θα είναι πάντοτε σταθερός υποστηρικτής των υιοθετημένων παγκοσμίων κανόνων για τη ναυτιλία αλλά θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και συνδιαμορφωτής. Αναφερόμενος στο θέμα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας είπε ότι είναι πεποίθησή του ότι αυτή πάσχει και βρίσκεται σιγά σιγά σε μειονεκτική θέση απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στα θέματα ναυτιλίας και ειδικά της Ασίας.

Πρόσθεσε ότι αν αυτό αφεθεί στο έλεος του και στη δίνη των καιρών θα δημιουργήσει προβλήματα και στην Ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο αλλά και στην ελληνική οικονομία και τη ναυτιλία.

Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πως θα εξασφαλίσουμε αυτό τον κρίσιμο ανταγωνιστικό ρόλο της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη ναυτιλίας ώστε να κερδηθεί το στοίχημα.

Για το θέμα της ακτοπλοϊας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε επίπεδο Βρυξελλών και ότι η χώρα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμανιών και την ηλεκτροδότηση των ελλιμενιζόμενων πλοίων τόνισε ότι υπάρχει ήδη πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα μπορέσει να ληφθεί ένα μεγάλο ποσό από το ταμείο της ΕΕ για την απανθρακοποίηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments