Nέα της αγοράς

Οι αγορές Κίνας – Χονγκ Κονγκ έχασαν σχεδόν $5 τρισ. σε 3 χρόνια

Οι αγορές Κίνας – Χονγκ Κονγκ έχασαν σχεδόν $5 τρισ. σε 3 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: U.S. and Chinese flags are seen in front of a U.S. dollar banknote featuring American founding father Benjamin Franklin and a China's yuan banknote featuring late Chinese chairman Mao Zedong in this illustration picture taken May 20, 2019. REUTERS/Jason Lee/Illustration/File Photo

Οι ανησυχίες για την Κίνα πλήττουν τις αγορές του Χονγκ Κονγκ

Οι χρηματιστηριακές αγορές Κίνας – Χονγκ Κονγκ έχασαν κεφαλαιοποίηση ύψους 4,8 τρισ. δολαρίων από το 2021, η οποία, σύμφωνα με την HSBC, είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρηματιστηρίου της Ινδίας.

Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν καλό οιωνό ούτε για την Κίνα ούτε για το Χονγκ Κονγκ, ειδικά καθώς το εθνικό χρηματιστήριο της Ινδίας (NSE) έχει αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο.

Το NSE ξεπέρασε το Hong Kong Stock Exchanges and Clearing (HKEX) και έγινε το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, και η αξία του ανέρχεται σε 4,63 τρισ. δολάρια, καθιστώντας το έτσι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ασία.

Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο μεγάλη έλξη έχουν αποκτήσει οι ινδικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την πτώση τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

Στο μεταξύ, ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημειώνει πτώση επί τρία συνεχόμενα έτη, καταγράφοντας πτώση 11,4% πέρυσι. Ο δείκτης Hang Seng του Χονκ Κονγκ σημείωσε ακόμη χειρότερες επιδόσεις, με το 2023 να αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη αρνητική χρονιά, κλείνοντας το έτος με πτώση 13,8%. Και οι δύο δείκτες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων δεικτών της Ασίας και του Ειρηνικού πέρυσι.

Οι ανησυχίες για την Κίνα πλήττουν τις αγορές του Χονγκ Κονγκ Ο προβληματικός κλάδος των ακινήτων της Κίνας αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, γεγονός που έχει επηρεάσει και το Χονγκ Κονγκ. Πολλές κινεζικές μετοχές ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Evergrande Group και Country Garden, είναι εισηγμένες στο HKEX.

Η Κίνα έθεσε τον στόχο της ανάπτυξης στο 5% για το 2024, αλλά οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς την επίτευξη του στόχου από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η S&P Global Ratings ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει το ΑΕΠ της Κίνας να αυξηθεί κατά 4,6% το 2024, χαμηλότερα από το 5,2% για το 2023.

“Η πρόβλεψή μας λαμβάνει στα υπόψη τη συνεχιζόμενη αδυναμία του κλάδου των ακινήτων και τη μέτρια στήριξη της μακροοικονομικής πολιτικής. Ο αποπληθωρισμός παραμένει ένας κίνδυνος αν η κατανάλωση παραμείνει αδύναμη και η κυβέρνηση αντιδράσει με περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων στη μεταποίηση”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της S&P Global Ratings.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του HKEX Nicolas Aguzin δήλωσε στο CNBC τον Μάρτιο ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κίνα, τα υψηλά επιτόκια και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τις αποτιμήσεις και μειώνουν τον αριθμό των νέων εισαγωγών στο χρηματιστήριο.

Η Ινδία προσελκύει επενδυτές Οι ινδικές μετοχές σημείωσαν άνοδο εν μέσω ευρύτερης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της χώρας. Ο δείκτης Nifty 50 της χώρας σημειώνει άνοδο για οκτώ συνεχόμενα έτη, καταγράφοντας κέρδη 20% το 2023.

Η έρευνα της HSBC έδειξε επίσης ότι το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως όσον αφορά τον μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται του Χρηματιστηρίου της Σενζέν, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Τα ινδικά χρηματιστήρια είχαν επίσης τις περισσότερες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) το 2023, σύμφωνα με έρευνα της EY India. Αυτό συνέβη παρά το υποτονικό περιβάλλον για τις δημόσιες εγγραφές, ιδίως στην Ασία. Ειδικότερα, στην Ινδία έγιναν 220 δημόσιες εγγραφές πέρυσι, συγκεντρώνοντας έσοδα ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την EY, σε ένα άλμα 48% από το 2022.

“Ενώ η αγορά της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η Ινδία έχει αναδειχθεί σε ξεχωριστό παίκτη”, δήλωσε ο George Chan, παγκόσμιος επικεφαλής της ΕΥ για τις δημόσιες εγγραφές.

Οι συμφωνίες στην Ινδία αποτελούσαν μόλις το 6% των IPOs παγκοσμίως το 2019, αλλά ο Chan δήλωσε ότι η χώρα αντιπροσωπεύει πλέον το 27% από το α’ τρίμηνο, “προωθώντας την στη θέση της κορυφαίας αγοράς IPOs παγκοσμίως με βάση τον όγκο των συμφωνιών”.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία της ΕΥ έδειξαν ότι το α’ τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν 30 δημόσιες εγγραφές στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες συγκέντρωσαν 3,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό IPO και τα μικρότερα έσοδα από το 2020. Το Χονγκ Κονγκ είχε μόλις 10 δημόσιες εγγραφές κατά τη διάρκεια του τριμήνου και μόνο δύο ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια σε μέγεθος συμφωνίας, καταγράφοντας τα χαμηλότερα έσοδα από το 2010.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments