Πολιτική

Ε. Τατάρ: Ρητορική “σοκ και δέος” για την Κύπρο

Ε. Τατάρ: Ρητορική “σοκ και δέος” για την Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Πολιτική αδιαλλαξίας από Άγκυρα και Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ρητορική «σοκ και δέος» επιχειρεί στο Κυπριακό ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα και το ψευδοκράτος συνεχίζουν να επιμένουν στις καταναγκαστικές πολιτικές τους. Εξακολουθούν επίσης τις προσπάθειές τους να δικαιολογήσουν τις απειλές και την κατοχή τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο σημερινός στόχος είναι η αλλαγή του status quo. Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επιδιώκουν απεγνωσμένα την αναγνώριση. Είναι σαφές πως το Κυπριακό θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να ασκηθεί πίεση στη διπλωματική ατζέντα της Άγκυρας. Είτε ο Ερντογάν αναλάβει το προβάδισμα είτε το κάνει κάποιος άλλος.

Την ίδια στιγμή, ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να κάνει επικίνδυνους παραλληλισμούς χρησιμοποιώντας την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ένα μικρό λάθος μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε μια νέα Γάζα», ήταν άλλωστε ο τίτλος της εφημερίδας Telegraph σε συνέντευξη του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Στις εν λόγω δηλώσεις που έγιναν ενόψει και της συνάντησής που επρόκειτο να έχει ο Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ισχυρίστηκε ότι το νησί ζει υπό τον φόβο μιας «μικρής έξαρσης» και η «λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση».

«Μια μικρή έξαρση στο διαιρεμένο νησί θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση παρόμοια με αυτές στη Γάζα και την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Τατάρ.

Ενώ φρόντισε και να προειδοποιήσει πως «αν πυροβολήσεις έναν Τούρκο στρατιώτη θα έχεις 10.000 στρατιώτες στο έδαφος».

«Όλοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι. Έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά. Μια μικρή ανάφλεξη, αυτό είναι που φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό στην Ουκρανία» ισχυρίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μιλώντας για το Κυπριακό επανέλαβε δε τη θέση του ότι  «η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια λύση ενός ενιαίου κράτους στην Κύπρο». «Η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών στην οποία η “ΤΔΒΚ” θα γίνει αποδεκτή ως ανεξάρτητο κράτος».

Η Αθήνα έχει τονίσει τις προσπάθειές της για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το αδιέξοδο και η στασιμότητα παραμένουν, αν και φαίνεται ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για κινητικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments