Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μονοπάτια των ΑΝΕΛ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μονοπάτια των ΑΝΕΛ;

Πηγή Φωτογραφίας: [366396] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Σε Ανεξάρτητους Έλληνες εξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αν και οι επόμενες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώσουν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να συμπεράνουμε πως το πολιτικό περιβάλλον στην αντιπολίτευση παίρνει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης απέτυχε να αξιοποιήσει δημοσκοπικά τα πλεονεκτήματα που του προσέφερε η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Βέβαια μέχρι τις ευρωεκλογές μεσολαβούν δύο ακόμη μήνες, στην πολιτική είναι μεγάλος ο χρόνος, αλλά οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα και η προεκλογική δυναμική ακολουθεί τους δικούς της κανόνες.

Τώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δικά της λάθη και την πιθανή προοπτική της νόμιμης απώλειας της εξουσίας, οι επίδοξοι αντίπαλοι υιοθετούν μια διαφορετική τακτική. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εργάζεται με όρους μεταπολιτικής επικοινωνίας. Ήρθε για διακοπές από τις ΗΠΑ και με τη βοήθεια του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας την αριστερή πτέρυγα του κόμματος να αποχωρήσει.

Βέβαιο είναι πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Τσίπρα και αυτό, σε συνδυασμό με το επικοινωνιακό του ταμπεραμέντο, μπορεί να αποδειχθεί το “μυστικό της επιτυχίας”. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πλήρως αντιληπτή η ιδεολογική και πολιτική μεταμόρφωση του Κασσελάκη. «Κανένα πρόβλημα με τον φράκτη στον Εβρο, ναι στην παρουσία του ΝΑΤΟ, στη συμμετοχή της φρεγάτας στην αρμάδα της Ερυθράς θάλασσας και στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων, στην ελεύθερη αγορά, στις απολύσεις και στην επιστολική ψήφο», την οποία παρεμπιπτόντως απέρριψε στη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες. πλήρως τη θέση του για τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται σχεδόν στο ίδιο πλαίσιο με τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου.

Παρακολουθώντας από κοντά τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουμε πως οι υποστηρικτές του είναι επίσης “μεταλλαγμένοι”. Δεν είναι πια οι άνθρωποι που έχουμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία, είναι ένα διαφορετικό μείγμα ανθρώπων, χωρίς ισχυρή ιδεολογία ή αμετακίνητη πολιτική ταυτότητα. Όπως λέει ο ίδιος, έχουν “μηδενική πολιτική εμπειρία”, και η έλλειψη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η άγνοια βασικών θεμάτων, τα ρηχά επιχειρήματα και οι υπερβολικές αλλά σίγουρες συμπεριφορές τους έχουν τύχει ευνοϊκής υποδοχής από ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης. Ωστόσο, η κατάσταση είναι παρόμοια και στο επίπεδο των εκτελεστικών οργάνων. Ποιος παραμένει σήμερα στο πλευρό του Προέδρου; Ο ναύαρχος Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ενίοτε ο Πολάκης και 3-4 άλλοι.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κασσελάκης συμβαδίζει με τον εαυτό του. Μπορεί να ξεπεράσει το 17% του Τσίπρα στις ευρωεκλογές και να βάλει στη γωνία τον Νίκο Παππά και τον Σωκράτη Φάμελλο ή μπορεί να ανέβει κι άλλο και να γίνει πραγματικά διεκδικητής της εξουσίας;  Είναι ο Κασσελάκης εκλογικού επιπέδου Καμμένου και περιορισμένων δυνατοτήτων ή μπορεί να εξελιχθεί σε νέο Τσίπρα; Αυτό θα το μάθουμε στις 9 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, αν κρίνουμε από την αντίστασή του στην “αντεπίθεση” του Ανδρουλάκη και την εντυπωσιακή στροφή του σε μια σειρά από θέματα υψηλής πολιτικής σημασίας, μάλλον πλησιάζει στην κανονικότητα και όχι στο χάος που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, στρατηγικά τα πάει καλά, αλλά δεν είναι σαφές πόσο καλά μπορεί να το υποστηρίξει αυτό. Και το πιο σημαντικό, τι θα κάνουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments