Πολιτική

Με το δεξί τα απογευματινά χειρουργεία τον πρώτο μήνα

Με το δεξί τα απογευματινά χειρουργεία τον πρώτο μήνα

Πηγή Φωτογραφίας: [367545] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ήδη, 75 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα προχωρούν σε απογευματινά χειρουργεία.

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η ανταπόκριση των ασθενών είναι θετική. Ήδη σε 75 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από τα 125 συνολικά, διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις πέραν του τακτικού ωραρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν χειρουργηθεί 288 ασθενείς.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και διαρκώς νέα νοσοκομεία ενημερώνουν πως θα ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το νοσοκομείο ΚΑΤ έχει 17 κλινικές και όλες έχουν δηλώσει θέλουν να οργανώσουν απογευματινές επεμβάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως μέχρι τώρα τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν κατά κύριο λόγο ασθενείς εκτός λίστας. Για παράδειγμα, για έναν ασθενή που επισκέπτεται σήμερα τον γιατρό του και χρειάζεται χειρουργείο βουβωνοκήλης, η αναμονή είναι περίπου στους 5 μήνες. Οι επιλογές που έχει είναι δύο: είτε καταγράφεται στη λίστα χειρουργείων και παίρνει σειρά, είτε επιλέγει να χειρουργηθεί στα απογευματινά χειρουργεία σε μια εβδομάδα, πληρώνοντας όμως από την τσέπη του σύμφωνα με τις τιμές που έχουν καθοριστεί. Υπάρχουν και οι ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα χειρουργείων και έχουν επιλέξει να φύγουν από την αναμονή και να χειρουργηθούν το απόγευμα.

Οι επεμβάσεις που γίνονται στα απογευματινά χειρουργεία αφορούν σε μεγάλο βαθμό χολοκυστεκτομές, επεμβάσεις βουβωνοκήλης, αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου, έχουν ξεκινήσει όμως και πολλές καρδιολογικές επεμβάσεις που έχουν κριθεί ως βαριά περιστατικά. Όσον αφορά το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Τονίζεται πως στο υπουργείο Υγείας υπάρχει ομάδα εργασίας που είναι σε επαφή με τις ασφαλιστικές προκειμένου να συμβάλλουν στην κάλυψη ασθενών που θα προσέρχονται στα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας (που συλλέχθηκαν πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων) το σύνολο των περιστατικών που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής ανερχόταν στα 102 χιλιάδες. Από αυτά το 43% περίμενε έως και 4 μήνες, το 31% από 4-12 μήνες, ενώ η αναμονή για το 26% (δηλαδή για 26 χιλιάδες περιστατικά) ξεπερνούσε τους 12 μήνες. Ενδεχομένως γύρω στο Πάσχα θα είναι προσβάσιμη για τους πολίτες η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, όπου θα μπορούν να δουν τις αναμονές για μια επέμβαση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σημειώνεται τέλος πως είναι σε “αναμονή” περίπου 55.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά θα ξεκινήσουν εφόσον εγκριθεί το αίτημα που έχει καταθέσει το υπουργείου Υγείας από τις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments