Nέα της αγοράς

Ράλι για τη μετοχή της σοκολατοβιομηχανίας Barry Callebaut

Ράλι για τη μετοχή της σοκολατοβιομηχανίας Barry Callebaut

Πηγή Φωτογραφίας: barry-callebaut.com

Πτώση στα κέρδη λόγω του σχεδίου μετασχηματισμού

Το μεγαλύτερο άλμα από το 2016 σημείωσαν οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας παραγωγής σοκολάτας Barry Callebaut που δήλωσε ότι τα έσοδά της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι όγκοι.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 4,6 δισ. ελβετικά φράγκα (5,1 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση για 4,4 δισ. φράγκα. Οι όγκοι ανέβηκαν ακόμη και μάλιστα εν μέσω ενός «δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος αυξανόμενου κόστους», δήλωσε ο κατασκευαστής.

Οι μετοχές αυξήθηκαν έως και 10% στη Ζυρίχη. Οι αναλυτές σημείωσαν τους σταθερούς όγκους της εταιρείας και τη διατήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για σταθερούς όγκους για το τρέχον οικονομικό έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο βρίσκονται σε άνοδο φέτος, καθώς οι κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική έθεσαν τον κόσμο σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα εφοδιασμού. Η Barry Callebaut διαχειρίστηκε αυτή την αύξηση των τιμών – καθώς και τον πληθωρισμό γενικότερα – μέσω του λεγόμενου μοντέλου τιμολόγησης κόστους-προς-τιμή για το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες σοκολάτας, διατήρησε την πρόβλεψή της για αμετάβλητους όγκους κατά το τρέχον οικονομικό έτος, αλλά το ραγδαίο ράλι του κακάο μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα μακροπρόθεσμα σχέδια.

Η Barry Callebaut ανακοίνωσε μια στρατηγική μετασχηματισμού πριν από ένα χρόνο που περιλάμβανε εξοικονόμηση πόρων σε ολόκληρη την επιχείρηση. Ωστόσο, το σχέδιο συνεπάγεται επίσης κόστος για την εφαρμογή του και τα έξοδα αυτά στήριξαν μια μείωση άνω του 40% στα κέρδη προ τόκων και φόρων, δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Οι μετοχές έχουν βυθιστεί κατά περίπου το 1/3 τους τελευταίους 12 μήνες, αν και ο επενδυτής Artisan Partners Asset Management Inc. αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι «καλά κεφαλαιοποιημένη» και μπορεί αργότερα να επωφεληθεί από ένα υψηλότερο μερίδιο αγοράς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments