Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός σε όλη τη Γη για να μην χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ [vid]

Διπλωματικός πυρετός σε όλη τη Γη για να μην χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Hatem Moussa Πνευματικά δικαιώματα: Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του Αντονι Μπλίνκεν σε Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία για να συγκρατήσουν το Ιράν, αλλά και αραβικών και δυτικών χωρών στον ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ανά την υφήλιο, προκαλεί η απειλή του Ιράν ότι θα απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ σε κτίριο της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξει κλιμάκωση» στην περιοχή και «όλες οι χώρες πρέπει να καλέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Μάθιου Μίλερ. Ο Μπλίνκεν συνομίλησε επίσης με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, «για να επαναβεβαιώσει τη σθεναρή υποστήριξή μας στο Ισραήλ μετά τις (ιρανικές) απειλές», πρόσθεσε ο  Μίλερ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «προειδοποίησε» την Τεχεράνη να μην επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ. Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου (στρατιωτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης, κατά το Ισραήλ) στη Δαμασκό στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ισραήλ: Θα ανταποδώσουμε ιρανικό χτύπημα «Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται, αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα» επιχειρήσεων, είπε από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφός του, το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς. Το ίδιο διεμήνυσε και ο Γκάλαντ, την Πέμπτη, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στην επικράτειά του. «Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε στον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Ερικ» Κουρίλα,  επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM), επέσπευσε επίσκεψή του στο Ισραήλ για να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια». Ο Κουρίλα επισκέπτεται τακτικά το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση των Παλαιστινίων την 7η Οκτωβρίου.

Τεχεράνη: Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, χαρακτήρισε «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση». Σκοπός δεν είναι να «διευρυνθεί το πεδίο του πολέμου», σημείωσε ο ιρανός ΥΠΕΞ. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments