Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Αναμένεται να ξεκινήσει ανοδικά την εβδομάδα

Πετρέλαιο: Αναμένεται να ξεκινήσει ανοδικά την εβδομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η τάση θα εξαρτηθεί από την απάντηση του Ισραήλ και της Δύσης.

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντιδρώντας στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ωστόσο η τάση θα εξαρτηθεί από την απάντηση του Ισραήλ και της Δύσης.

Το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αργά το Σάββατο ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου, μια πρώτη άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος που πυροδότησε φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο η απάντηση του Ισραήλ

Η ανησυχία για την απάντηση του Ιράν στο χτύπημα στην πρεσβεία του στη Δαμασκό στήριξε τις τιμές του μαύρου χρυσού την περασμένη εβδομάδα και βοήθησε να φτάσει ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς το αργό Brent την Παρασκευή στα 92,18 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 64 σεντς στα 85,66 δολάρια.

«Είναι λογικό να περιμένουμε ισχυρότερες τιμές όταν ξαναρχίσουν οι συναλλαγές» εξηγεί στο Reuters ο Tamas Varga της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM. «Τούτου λεχθέντος, δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην παραγωγή μέχρι στιγμής και το Ιράν είπε ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί». Όσο σκληρή και επώδυνη κι αν είναι η αρχική αντίδραση της αγοράς, το ράλι θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβιο, εκτός εάν διακοπεί ουσιαστικά η προσφορά από την περιοχή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών της G7 την Κυριακή για να συντονίσει τη διπλωματική απάντηση στην ιρανική επίθεση.

«Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτοξευθούν στο άνοιγμα καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ιράν χτυπά το Ισραήλ από το έδαφός του»τονίζει ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Με το βλέμμα στο ιρανικό πετρέλαιο

«Το πόσο θα διαρκέσει οποιαδήποτε αναπήδηση θα εξαρτηθεί από την ισραηλινή απάντηση», πρόσθεσε «Επίσης, η σημερινή εικονική συνάντηση της G7 πρέπει να παρακολουθείται, με προσοχή εάν στοχεύουν ή όχι τις εξαγωγές ιρανικού αργού».

Το Ιράν έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές πετρελαίου – τις κύριες πηγές εσόδων του – υπό την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά επί του προκατόχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος θα διεκδικήσουν την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν ενθαρρύνει το Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές και επιβάλλει κυρώσεις.

Οι χαμηλότερες ιρανικές εξαγωγές θα οδηγούσαν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του κόστους της βενζίνης στις ΗΠΑ, ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα ενόψει των εκλογών.

Το Στενό του Ορμούζ

Ένας άλλος παράγοντας που εστιάζουν οι επενδυτές είναι τυχόν αντίκτυπος στη ναυτιλία μέσω του Στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου καθημερινά.

Ο διοικητής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει το στενό εάν κριθεί απαραίτητο και νωρίτερα το Σάββατο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν ανέφερε ότι ένα ελικόπτερο των Φρουρών επιβιβάστηκε και μετέφερε στα ιρανικά ύδατα ένα σκάφος, το MSC με πορτογαλική σημαία.

«Οι τιμές του αργού περιλάμβαναν ήδη ένα ασφάλιστρο κινδύνου και ο βαθμός στον οποίο θα διευρυνθεί περαιτέρω εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξελίξεις κοντά στο Ιράν γύρω από το Στενό του Ορμούζ» τονίζει ο Ole Hansen στη Saxo Bank.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments