Policy Briefs

Γερμανία: Νέα άνοδος για το αριστερό ΒSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ

Γερμανία: Νέα άνοδος για το αριστερό ΒSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Το νεοσύστατο κόμμα μπαίνει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις στις δημοσκοπήσεις, παραμένει ωστόσο δεύτερο κόμμα, ενώ από τις απώλειες φίνεται πως κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα δεν ωφελείται.

Αντιθέτως, αξιόλογη είναι η είσοδος στην Bundestag του νεοσύστατου κόμματος της Αριστεράς BSW («Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ»).

Τι έδειξε η δημοσκόπηση του INSA Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει πρώτη δύναμη με 30% και απώλεια μίας μονάδας από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ακολουθεί η AfD με 18% και απώλεια επίσης μίας μονάδας. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο η AfD συγκέντρωνε στην ίδια δημοσκόπηση 23%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει, αντιθέτως, μία μονάδα και φθάνει στο 16% και ακολουθούν χωρίς μεταβολή οι Πράσινοι με 13%, η BSW με 6% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5%.

«Πολιτικά και αριθμητικά, οι πιθανότεροι κυβερνητικοί συνασπισμοί θα μπορούσαν να προέλθουν από συνεργασία CDU/CSU-SPD ή CDU/CSU-SPD-Πρασίνων.

Η Χριστιανική Ένωση είναι ισχυρότερη από το SPD και τους Πράσινους μαζί και οι Πράσινοι με το FDP συγκεντρώνουν ποσοστό ίσο με αυτό μόνης της AfD», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA Χέρμαν Μπίνκερτ.

Δυναμική η είσοδος της BSW στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας

Την ίδια ώρα, η BSW έχει ήδη διπλάσιο ποσοστό από την Αριστερά, στην οποία ανήκε μέχρι πρόσφατα, ενώ, αν και είναι νεοσυσταθέν κόμμα, συγκεντρώνει ήδη 6 μονάδες.

H Σάρα Βάγκενκνεχτ -πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke και συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του- ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 ότι αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει ένα νέο. Με την έλευση του νέου έτους έκανε το μεγάλο βήμα και ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) – Λογική και Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το καταστατικό, η στόχευση ήταν «η δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια σε πολιτικές που αγνοούν τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των πολιτών».

Το BSW θα δοκιμαστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου στην ανατολική Γερμανία.

Η πολιτικός από την Ιένα της Θουριγγίας, Σάρα Βάγκενκνεχτ, είχε δηλώσει ότι το BSW θα εργαστεί για την υπέρβαση της «ανικανότητας και της αλαζονείας» της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι «αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι».

Η ίδια και περίπου 40 πρώην σύντροφοί της από το Αριστερό Κόμμα αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του κόμματος -το οποίο θα αλλάξει όνομα πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες γερμανικές εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2025- και θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχηματισμού που θα θέσει υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Η νέα πολιτική κατεύθυνση Χαράσσοντας τις βασικές πολιτικές γραμμές που θα οδηγήσουν το κόμμα στην πρώτη του εκλογική του αναμέτρηση η Βάγκενκνεχτ δείχνει να κάνει ανοίγματα σε πολιτισμικά συντηρητικούς ψηφοφόρους δηλώνοντας υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής ενώ στα οικονομικά διατηρεί τις «γραμμές» της Αριστερά διεκδικώντας ένα μείγμα: ασφάλειας των θέσεων εργασίας, υψηλότερων μισθών και γενναιόδωρων παροχών.

Η επικεφαλής του BSW δηλώνει μάλιστα ότι το κόμμα θα αποφύγει να αυτοπροσδιορίζεται «αριστερό» καθώς ο όρος προκαλεί περιορισμούς και στερεί κάθε «πραγματικό νόημα».

Τα νέα δεδομένα που φέρνει στην πολιτική ζωή της Γερμανίας είναι πιθανόν να αποτελούν στρατηγική επιλογή. Οι εξελίξεις προέκυψαν μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε στην πολυτάραχη πια πολιτική σκηνή του Βερολίνου η σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία-AfD», η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το τελευταίο διάστημα.

Γνώστες της πολιτικής κατάστασης που μίλησαν στη DW εκτιμούν πως στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται το BSW στοχεύει να «αλλάξει το γερμανικό κομματικό σύστημα» και αυτό θα μπορούσε να κοστίσει ψήφους στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης (CDU/CSU) αλλά και να λειοτυργήσει ως ανάχωμα στην ακροδεξιά εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments