Πολιτική

Σε αυξημένη επαγρύπνηση η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Σε αυξημένη επαγρύπνηση η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: [366477] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι εκτιμήσεις για την στάση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν.

Ο “οδικός χάρτης” των ελληνικών κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τέθηκε επί τάπητος στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή και το Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ, λόγω των εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν και συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη νέα κλιμάκωση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σταθερή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, και το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναστροφής στο άμεσο μέλλον. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει άμεσα με νέα κλιμάκωση και επιθέσεις αντιποίνων κατά του Ιράν.

“Η ισχυρότερη πίεση επί του Ισραήλ έχει προέλθει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό και ποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν παρασκηνιακά για να επιτευχθεί αυτό. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος οικονομικός αντίκτυπος, αλλά περιμένουμε”, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ

Σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε την καταδίκη της Ελλάδας για την επίθεση του Ιράν, αναφέροντας ότι “η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά του Ισραήλ και την απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”, καθώς και το διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Αναφερόμενη στο ρόλο της ως πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθούν ευρύτερες περιφερειακές συγκρούσεις.

Πιθανές οικονομικές επιπτώσεις

Μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή επιχειρείται ήδη από σήμερα στην εβδομαδιαία συνάντηση των οικονομικών στελεχών της κυβέρνησης υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για την ανάλυση και αξιολόγηση όλων των σεναρίων που προκύπτουν από μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και πιθανά αντίποινα από το Τελ Αβίβ. Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή αναμένεται να στραφεί πρώτα σε δύο κατευθύνσεις: στα καύσιμα και στον πληθωρισμό. Μια πρώτη εικόνα για τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών και τις επιπτώσεις τους είναι ήδη διαθέσιμη όταν ανοίξουν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αυτό της Wall Street.

Προς το παρόν, το κύριο βάρος πέφτει στις επιπτώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων και στον κίνδυνο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να συνεχίσει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή προειδοποιεί, σημειώνοντας πως “η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών στα αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments