Οδηγός

Εξαήμερη εργασία: Πώς διαµορφώνονται οι αµοιβές, τι θα γίνει µε τα ρεπό

Εξαήμερη εργασία: Πώς διαµορφώνονται οι αµοιβές, τι θα γίνει µε τα ρεπό

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Οι εργαζόµενοι αυτοί θα αµείβονται επιπλέον για την έκτη µέρα µε το 40% του ηµεροµισθίου και το 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται ένα ρεπό µέσα στην εβδοµάδα. Οι δυσκολίες που εµφανίστηκαν µε την «Εργάνη ΙΙ» κατέστησαν αδύνατη µέχρι τώρα την εφαρµογή της συγκεκριµένης διάταξης, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν σε φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα που σχετίζονται µε την εξυπηρέτηση του κοινού - και όχι µόνο. Πολλές υπηρεσίες, δε, έχουν αποστείλει ερώτηµα στο υπουργείο Εργασίας για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης της διάταξης.

Σε εφαρμογή από τον Ιούλιο

Συγκεκριµένα, ο νόµος 5053/23 προέβλεπε την έναρξη της εξαήµερης εργασίας για τους οργανισµούς και τις εκµεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρµόζουν σύστηµα πενθήµερης εβδοµαδιαίας εργασίας. Οι εργαζόµενοι αυτοί θα αµείβονται επιπλέον για την έκτη µέρα µε το 40% του ηµεροµισθίου και το 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται ένα ρεπό µέσα στην εβδοµάδα. Οι δυσκολίες που εµφανίστηκαν µε την «Εργάνη ΙΙ» κατέστησαν αδύνατη µέχρι τώρα την εφαρµογή της συγκεκριµένης διάταξης, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν σε φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα που σχετίζονται µε την εξυπηρέτηση του κοινού – και όχι µόνο. Πολλές υπηρεσίες, δε, έχουν αποστείλει ερώτηµα στο υπουργείο Εργασίας για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης της διάταξης.

Σύµφωνα µε τον νόµο, η απασχόληση των εργαζοµένων κατά την πρόσθετη ηµέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγµατοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόµενο. Οι ανωτέρω εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζοµένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ηµέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόµενους.

Συνθήκες

Εκτός από τα προαναφερόµενα, οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκµεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ηµέρες ∆ευτέρα έως και Σάββατο επί 24 ώρες µε σύστηµα εναλλασσόµενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόµενοι απασχολούνται σε πενθήµερη εβδοµαδιαία εργασία, προκειµένου -σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξηµένο φόρτο εργασίας- να κάνουν χρήση της έκτης ηµέρας της εβδοµάδας, πρέπει:

  • Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Πληροφοριακό Σύστηµα «Εργάνη ΙΙ» ότι ανήκουν στη συγκεκριµένη κατηγορία.
  • Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυµούν να κάνουν χρήση της 6ης ηµέρας, εκ των προτέρων στο Πληροφοριακό Σύστηµα «Εργάνη ΙΙ» ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξηµένο φόρτο εργασίας κατά µια συγκεκριµένη περίοδο.

Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκµεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθηµέρου (00.01-06.00), επ’ ουδενί επιτρέπεται η απασχόλησή τους 6η µέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια. Εκτός των ιδιωτικών επιχειρήσεων, την έκτη µέρα µπορούν να απασχοληθούν εργαζόµενοι σε ΟΤΑ, ∆ΟΥ, ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου τοµέα, που σχετίζονται µε εξυπηρέτηση κοινού.

«Εργάνη» και κάρτα εργασίας

Τα βασικά προβλήµατα που εντοπίζονται στην «Εργάνη ΙΙ» και θα πρέπει να προσαρµοστεί το ανάλογο λογισµικό, τόσο για την εξαήµερη εργασία όσο και για την κάρτα εργασίας, εστιάζονται στο πώς µπορεί να αποδειχθεί ο ακριβής χρόνος απασχόλησης όταν ο εργαζόµενος πραγµατοποιεί (λόγω της φύσης του επαγγέλµατός του) εξωτερικές εργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η απολογιστική δήλωση του ψηφιακού ωραρίου µπορεί να λειτουργήσει ως προστασία των εργοδοτών από πιθανές άδικες κυρώσεις και πρόστιµα στο µέλλον.

Από την 1η Ιουλίου θα παρέχεται η δυνατότητα µέσω της «Εργάνης ΙΙ» να υποβάλλονται τα ψηφιακά ωράρια ακόµα και απολογιστικά, δηλαδή µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα από εκείνον που έγινε η σήµανση στην Ψηφιακή Κάρτα. Ετσι, δεν θα χρειάζεται να προδηλώνεται η υπερωρία, ή οι όποιες ανάγκες πρόσθετης απασχόλησης, αφού πολλές φορές δεν µπορεί να υπάρξει πρόβλεψη από τους εργοδότες ότι θα χρειαστούν. Οι όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις υπάρξουν στην τελική εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας πρόκειται να προκύψουν µέσα από νέες υπουργικές α ποφάσεις, που αναµένονται το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα. Εκεί, θα κωδικοποιείται µε µεγαλύτερη σαφήνεια η χρήση της Κάρτας µε τρόπο πιο απλό, πιο λειτουργικό, που θα προκαλεί λιγότερη ταλαιπωρία σε επιχειρήσεις και σε εργαζόµενους.

Νόμος Γεωργιάδη

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του άρθρου 25 του νόμου 5053/23 (πρόσφατος εργασιακός νόμος Γεωργιάδη, ο οποίος όριζε με υπουργική απόφαση -113169/7421/28/12/2023- την έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, από την 1η Μαρτίου 2024).

Με βάση την απόφαση, όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις για το προσωπικό τους, προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

Οι ανωτέρω εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments