Οδηγός

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται το Α21 [vid]

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται το Α21 [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στις 31 Μαΐου 2024 θα καταβληθεί η δεύτερη δόση για το επίδομα παιδιού A21 σε περίπου 550.000 δικαιούχους.

Στις 31 Μαΐου 2024 θα καταβληθεί η δεύτερη δόση για το επίδομα παιδιού A21 σε περίπου 550.000 δικαιούχους.

Προϋπόθεση για να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (από τη βαθμίδα προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο), καθώς και η επάρκεια φοίτησης. Παράλληλα οι επόμενες δόσεις έχουν ως εξής:

– Η τρίτη δόση θα πληρωθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου. – Η τέταρτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Α21 θα καταβληθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. – Η πέμπτη δόση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024. – Η έκτη δόση θα εξοφληθεί παραδοσιακά πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα μεταξύ 18 και 23 Δεκεμβρίου.

Το ποσό που πιστώνεται στην τράπεζα, υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που δηλώνονται στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής διευκρινίζει ότι μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των χρημάτων τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Τα ποσά της επιδότησης για τους δικαιούχους υπολογίζονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Για το πρώτο και δεύτερο παιδί -70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ
  • Για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί -140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ.

Όσοι δεν υπέβαλαν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 μέχρι τις 11 Μαρτίου, που έκλεισε προσωρινά η πλατφόρμα, δεν θα πληρωθούν την πρώτη δόση. Ωστόσο, τα χρήματα δεν θα χαθούν, καθώς οι δικαιούχοι θα τα πάρουν αναδρομικά, όταν κάνουν την αίτηση μετά το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις που αφορούν το Α21.

Επίδομα παιδιού δικαιούται ο γονέας από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει αίτηση. Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο, δεν δικαιούται επίδομα για το τρέχον έτος, ακόμα και εάν η αίτηση υποβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου έτους.

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την οριστική υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και για ποιο λόγο.

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρήσετε: α. τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. β. το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του Δ/ντη ή του Προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το Απολυτήριο Γυμνασίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments