Οικονομία

ΔΝΤ: Στο 2% κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Στο 2% κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στην έκθεση του το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, από το 4,2% το 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κατέβει στο 2,7%

Στην έκθεση του το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, από το 4,2% το 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κατέβει στο 2,7%

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2024 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί στο 2% και το 2025 στο 1,9%. Αυτή η εκτίμηση είναι χαμηλότερη από αυτήν που έχουν δώσει τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» φέτος με 2,3% και 2,5% το 2025. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιμένει μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9%, αφήνοντας ωστόσο πάντα περιθώριο για αναπροσαρμογή στόχου ελέω του ρευστού γεωπολιτικού κλίματος με τις διαδοχικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές κοντά στην Ευρώπη.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, από το 4,2% το 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κατέβει στο 2,7%, για να φθάσει εντός του 2025 στο 2,1%. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%.

«Καλά» νέα και για το έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να περιοριστεί στο 5,3% φέτος (από 6,5%). Πτωτική πορεία και για την ανεργία, η οποία αναμένεται να κατέβει σε μονοψήφιο ποσοστό, ήτοι από 10,9% το 2023 στο 9,4% φέτος. Για το 2025 το ΔΝΤ περιμένει η ανεργία να υποχωρήσει στο 8,7%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments