Διεθνή

Είκοσι χώρες αγοράζουν 500.000 οβίδες για την Ουκρανία

Είκοσι χώρες αγοράζουν 500.000 οβίδες για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: .welt.de/Russland muss uns eine Lehre mit Blick auf China sein“

Η Πράγα έχει διαβεβαιώσει πως έχει βρει μεγάλα αποθέματα οβίδων, συνολικά 800.000, διαθέσιμων για αγορά εκτός της Ευρώπης.

O πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ανακοίνωσε ότι 20 χώρες δεσμεύθηκαν να αγοράσουν μισό εκατομμύριο οβίδες προοριζόμενες για τον στρατό της Ουκρανίας. Η Τσεχία ανέλαβε πρωτοβουλία για διεθνή προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων προκειμένου να αγοραστούν πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό, που αντιμετωπίζει ελλείψεις στον πόλεμο με τη Ρωσία. Οι χώρες της ΕΕ είχαν δεσμευθεί να παραδώσουν στο Κίεβο ένα εκατομμύριο οβίδες πριν από το τέλος του Μαρτίου, αλλά δεν μπόρεσαν, ελλείψει επαρκών παραγωγικών δυνατοτήτων. Η Πράγα έχει διαβεβαιώσει πως έχει βρει μεγάλα αποθέματα οβίδων, συνολικά 800.000, διαθέσιμων για αγορά εκτός της Ευρώπης.

«Είμαι ευτυχής που σήμερα 20 χώρες έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μας, από τον Καναδά ως την Πολωνία, περνώντας από τη Γερμανία και την Ολλανδία», είπε ο Φιάλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. «Χάρη σ’ αυτές είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε 500.000 οβίδες. Εκτιμάμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες παραδόσεις». Ο τσέχος πρωθυπουργός είχε πει πρόσφατα πως οι πρώτες παραδόσεις μπορεί να γίνουν τον Ιούνιο. Στις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, συγκαταλέγονται τα κράτη της Βαλτικής, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τσεχικό Τύπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τσεχικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δωρήτριες χώρες να μη μπορέσουν να παραδώσουν «ένα εκατομμύριο επιπλέον οβίδες τους 12 προσεχείς μήνες». Κατά πληροφορίες των Financial Times, η αγορά των 800.000 οβίδων θα κοστίσει 1,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο ο Τομάς Κοπατσνί, ο τσέχος επίτροπος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκτίμησε την Τρίτη, ότι το ποσό που θα δαπανηθεί ενδέχεται να είναι διπλάσιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments