Διεθνή

Ισραήλ: Διχασμένο σε ηγεσία και κοινή γνώμη

Ισραήλ: Διχασμένο σε ηγεσία και κοινή γνώμη

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Διατυπώνονται ανησυχίες για πολιτική αστάθεια.

Διαιρεμένο εμφανίζεται το κράτος του Ισραήλ απέναντι στο ζήτημα της “απάντησης” στο Ιράν.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έξι μήνες από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Χαμάς, ο διχασμός έχει αρχίσει να επηρεάζει, τόσο τους πολίτες του Ισραήλ, όσο και τα τρία κορυφαία στελέχη που αποτελούν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι έχουν ως στόχο την προώθηση της ενότητας. Βέβαια, οι διαφωνίες, οι καυγάδες και οι μνησικακίες έχουν χαλάσει τις σχέσεις των ατόμων που είναι οι υπεύθυνοι για την λήψη αποφάσεων, κρίσιμων για το μέλλον της χώρας.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, και τον πρώην επικεφαλή του ισραηλινού στρατού Μπένι Γκαντζ, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται διαφωνούν για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν άμεσα, όπως: πώς να σχεδιάσουν μία στρατηγική που να απελευθερώσει τους ομήρους του Ισραήλ και να κυβερνήσουν τη μεταπολεμική λωρίδα.

Το ερώτημα είναι πώς οι τρεις άνδρες θα δώσουν μια απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Ο αγώνας τους για την εξουσία θα μπορούσε να επηρεάσει το κατά πόσον η σύγκρουση στη Γάζα θα εξελιχθεί σε μείζονα περιφερειακή σύγκρουση με το Ιράν και θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική τάξη στη Μέση Ανατολή. Οι τρεις τους είναι αντίπαλοι εδώ και πολλά χρόνια. Ο Μπένι Γκαντζ έχει αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες πολιτικοί αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως τις πιο άσχημες εκλογές στην ιστορία του Ισραήλ. Πέρυσι, ο Νετανιάχου προσπάθησε να αποπέμψει τον Γκαντζ, ο οποίος είπε σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό ότι οι προηγούμενες πολιτικές που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός στη Γάζα ήταν αποτυχημένες. Ο Γκαντζ, ο στρατηγός που ηγήθηκε του τελευταίου μεγάλου πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς πριν από μια δεκαετία, έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως θα επιθυμούσει να εκδιώξει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο Γκαντζ και ο Γιοάβ Γκαλάντ μόλις που αντάλλασσαν χειραψία, πριν ενταχθούν και οι δύο στο πολεμικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Γκάντζ είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης στο Ισραήλ. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, πολλοί προσπαθούν να πείσουν τα μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου και του ίδιου του κόμματός του να εγκαταλείψουν την κυβέρνησή του και να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. Αυτό θα σήμαινε ότι ο πιο πιθανός πολιτικός για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου θα ήταν ο Γκαντζ.

Σημειώνεται ότι ο Γκαντζ έχει αποτύχει να ανατρέψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Νετανιάχου είναι ικανός και επιδέξιος πολιτικός, ενώ είναι γνωστός στο Ισραήλ ως “μάγος” για την ικανότητά του να βγαίνει από πολιτικά προβλήματα. Τώρα ο Νετανιάχου είναι πολιτικά αποδυναμωμένος από τον πόλεμο, θέτοντας σε δοκιμασία το κατά πόσον ο Γκαντζ, και ενδεχομένως ακόμη και ο Γκαλάντ, μπορούν τελικά να τερματίσουν την πολιτική κυριαρχία του επί μιάμιση δεκαετία.

Εκτός από την πίεση του Γκαντζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις και από την ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού του. Αυτή η ακροδεξιά παράταξη απείλησε πρόσφατα να διαλύσει την κυβέρνηση εάν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξουδετέρωση των δυνάμεων της Χαμάς. Αυτή η δεξιά παράταξη πιέζει για μια άμεση και δυναμική απάντηση εναντίον του Ισραήλ.

Διχασμένη η ισραηλινή κοινή γνώμη ως προς μια νέα επίθεση στο Ιράν

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Jerusalem Post αποκαλύπτει πως οι Ισραηλινοί ζητούν από τον Νετανιάχου να «υπακούσει» τους συμμάχους του στη Δύση: Περισσότεροι από τους μισούν ζητούν να μην υπάρξει αντεπίθεση στο Ιράν, προκειμένου να μην κλιμαθωκεί η κρίση

Τρεις στους τέσσερις Ισραηλινούς αντιτίθενται σε μια αντεπίθεση του Τελ Αβίβ κατά του Ιράν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια αντεπίθεση κατά του Ιράν θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συμμαχία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τα μετριοπαθή αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Jerusalem Post, διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ μεταξύ 1.466 Ισραηλινών ηλικίας 18 ετών και άνω από διάφορα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.

Όταν ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει στην επίθεση του Σαββάτου από το Ιράν, το 52% απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα να μην απαντήσει, προκειμένου να τερματιστεί η επαγρύπνηση στη Μέση Ανατολή.

Το υπόλοιπο 48% δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να απαντήσει, ακόμη και αν το κόστος θα ήταν η παράταση της τρέχουσας κρίσης.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσει το Ισραήλ, το 25% του 48% υποστηρίζει μια στρατιωτική απάντηση, ενώ πάνω από το ένα τρίτο υποστηρίζει μια στρατηγική επιχείρηση για την εξάλειψη της ιρανικής πυρηνικής απειλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments