Γεωπολιτικά

Ισραήλ vs Ιράν: Μια αντεπίθεση περιορισμένης κλίμακας, αλλά με ηχηρό μήνυμα

Ισραήλ vs Ιράν: Μια αντεπίθεση περιορισμένης κλίμακας, αλλά με ηχηρό μήνυμα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ έχει προβάρει, ξανά και ξανά, βομβαρδισμούς και πυραυλικές εκστρατείες που θα εξουδετέρωναν την ικανότητα πυρηνικής παραγωγής του Ιράν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την πόλη Ισφαχάν και το συγκρότημα πυρηνικού εμπλουτισμού Νατάνζ 120 χλμ. βορειότερα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο - ανάλυση των Ντέιβιντ Σάντζερ και Έρικ Σμιτ στους New York Times, δεν είναι αυτό που επέλεξε να κάνει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και σε συνεντεύξεις, αναλυτές και πυρηνικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η απόφαση ήταν αποκαλυπτική.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ έχει προβάρει, ξανά και ξανά, βομβαρδισμούς και πυραυλικές εκστρατείες που θα εξουδετέρωναν την ικανότητα πυρηνικής παραγωγής του Ιράν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την πόλη Ισφαχάν και το συγκρότημα πυρηνικού εμπλουτισμού Νατάνζ 120 χλμ. βορειότερα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο – ανάλυση των Ντέιβιντ Σάντζερ και Έρικ Σμιτ στους New York Times, δεν είναι αυτό που επέλεξε να κάνει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και σε συνεντεύξεις, αναλυτές και πυρηνικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η απόφαση ήταν αποκαλυπτική.

Το ίδιο και η σιωπή που ακολούθησε. Το Ισραήλ δεν είπε σχεδόν τίποτα για το περιορισμένο χτύπημα, το οποίο φάνηκε να προκαλεί μικρή ζημιά στο Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η απόφαση του Ιράν να υποβαθμίσει τις εκρήξεις στο Ισφαχάν, ήταν μια σαφής προσπάθεια των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης να αποφύγουν ακόμη ένα γύρο κλιμάκωσης.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, αξιωματούχοι ζήτησαν από το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών να παραμείνουν σιωπηλοί σχετικά με την επιχείρηση, ελπίζοντας να διευκολύνουν τις προσπάθειες του Ιράν να κατευνάσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο κ. Νετανιάχου βρισκόταν ανάμεσα σε «Συμπληγάδες»: Ενώ οι σκληροπυρηνικοί στο Ισραήλ τον προέτρεπαν να ανταποδώσει σκληρό χτύπημα του περασμένου Σαββάτου, οι ΗΠΑ είχαν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, αν και έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να μεταπείσουν τον κ. Νετανιάχου από κάποιου είδους ορατή απάντηση.

Υπό το πρίσμα αυτό,  ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο προέτρεψαν τον Νετανιάχου σε κάτι ισοδύναμο με αυτό που ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε «σήμα, όχι χτύπημα», με ελάχιστη πιθανότητα ανθρωπίνων απωλειών.

«Παρόλο που δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη ευθύνης για την ολονύκτια επίθεση εναντίον της στρατιωτικής βάσης στο Ισφαχάν, το μήνυμα είναι σαφές: η προσπάθεια του Ιράν να μετακινήσει μονομερώς τις θέσεις του πολέμου στην περιοχή δεν θα αντιμετωπιστεί με σιωπή και αδράνεια», δήλωσε η Ντέινα Στράουλ, πρώην κορυφαία αξιωματούχος του Πενταγώνου για την πολιτική της Μέσης Ανατολής, η οποία τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

«Ωστόσο, το χθεσινοβραδινό χτύπημα ήταν ακριβές και περιορισμένο», πρόσθεσε η Στράουλ.  «Το μήνυμα είναι ότι η ιρανική αεράμυνα είναι απολύτως διαπερατή και οι δυνάμεις τους δεν μπορούν να προστατεύσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις από εξωτερικές επιθέσεις. Αλλά η ζημιά ήταν περιορισμένη. Αν οι Ιρανοί ηγέτες αποφασίσουν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν αξίζει τον κίνδυνο μιας πολύ πιο θανατηφόρας και δαπανηρής επίθεσης μέσα στο έδαφός τους, αυτός ο κύκλος κλιμάκωσης μπορεί να κλείσει».

Με πληροφορίες από τους New York Times

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments