Γεωπολιτικά

«Αρκετά με την Χαμάς»: Το Κατάρ ετοιμάζεται να την διώξει

«Αρκετά με την Χαμάς»: Το Κατάρ ετοιμάζεται να την διώξει

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Palestinian group Hamas' top leader, Ismail Haniyeh meets with Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei (not pictured), in Tehran, Iran June 21, 2023. Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo

Σύμφωνα με τους Times, αξιωματούχοι του Κατάρ θυμίζουν αυτά τα περιστατικά σε αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν χάσει την υπομονή τους με το εμιράτο, λόγω της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με την Χαμάς.

Οταν το Ισραήλ είπε στους Κατάρ το 2017 ότι ένας από τους ηγέτες της Χαμάς που «φιλοξενούσαν» οι Καταριανοί σχεδίαζε επιθέσεις, τον έδιωξαν από την χώρα. Αργότερα, το Ισραήλ επικοινώνησε ξανά με το Κατάρ για να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Σαλέχ αλ-Αρούρι, τον ιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο οποίος μέχρι τότε είχε διαφύγει στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τους Times, αξιωματούχοι του Κατάρ θυμίζουν αυτά τα περιστατικά σε αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν χάσει την υπομονή τους με το εμιράτο, λόγω της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με την Χαμάς. Το Κατάρ δέχθηκε στη χώρα την πολιτική ηγεσία της Χαμάς το 2012 με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.  Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τους καταριανούς αξιωματούχους να συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο, επειδή η απέλαση της Χαμάς από το Κατάρ, όπως ζητούν κάποιοι αμερικανοί νομοθέτες, θα στερούσε ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας με τους παλαιστινίους τρομοκράτες. Αλλά όπως σημειώνουν οι Times, η Ντόχα δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Τις τελευταίες εβδομάδες δύο δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα, λένε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το άχαρο έργο της φιλοξενίας και της διαμεσολάβησης με τους πεισματάρηδες ηγέτες της Χαμάς δεν αξίζει τον κόπο».

Νωρίτερα φέτος, το Texas A&M University δήλωσε ότι θα κλείσει την πανεπιστημιούπολή του στην Ντόχα, την οποία το Κατάρ επέκρινε ως απόφαση που βασίζεται σε «παραπληροφόρηση», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Μπαντ, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που απειλεί να τερματίσει την αναγνώριση του Κατάρ από τις ΗΠΑ ως σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ, αν δεν διώξει τους ηγέτες της Χαμάς. Η κριτική αυτή εκνεύρισε τους αξιωματούχους της χώρας που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της περιοχής και η οποία επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την διεθνή εικόνα της διοργανώνοντας το Μουντιάλ. Οι γκρίνιες στην Ντόχα ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, επιτέθηκε σε αυτά που αποκάλεσε «στενά πολιτικά συμφέροντα» και είπε ότι το Κατάρ θα «επανεκτιμήσει» τον ρόλο του ως μεσολαβητή. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα, λένε ότι δεν θα ζητηθεί από την Χαμάς να φύγει πριν τελειώσει ο πόλεμος στην Γάζα. Αλλωστε, αν η ηγεσία της φύγει, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί χώρα που θα την δεχτεί. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής της Χαμάς, που επισκέφθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, αναζητεί χώρα που θα του επιτρέψει να μετακομίσει. Η Τουρκία έχει επαινέσει την Χαμάς σε πολλές περιπτώσεις.

Η οργάνωση διατηρεί γραφείο εκεί, όπως και στην Αίγυπτο, μια άλλη χώρα που συμμετέχει στη διαμεσολάβηση. Βέβαια, η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ με διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αν και αυτό δεν φαίνεται ικανό να εμποδίσει τον Ερντογάν από το πάρει το μέρος της Χαμάς. Για ένα μικρό διάστημα, η Αγκυρα είχε «φιλοξενήσει» στο παρελθόν τον Αλ-Αρούρι, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Σύμφωνα με τους Times, τρεις αξιωματούχοι είπαν ότι η Τουρκία έχει απορρίψει την μετακόμιση της Χαμάς στο έδαφός της, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη. Η Χαμάς θα μπορούσε να επιστρέψει στη Δαμασκό, την οποία εγκατέλειψε το 2012 αφού τάχθηκε στο πλευρό της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποθέτοντας μαζί με πολλούς άλλους στην περιοχή, ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία στη Συρία και δεν έχει συγχωρήσει τη Χαμάς για την προδοσία. Και αν όντως συμφωνήσει να τους δεχτεί ξανά υπό την πίεση των υποστηρικτών του και της Τεχεράνης, το Ισραήλ θα είχε εύκολο στόχο, κάτι που «δεν τολμά»να κάνει όσο είναι στο Κατάρ. Ο Λίβανος θα ήταν μια απρόβλεπτη επιλογή για τον ίδιο λόγο: ο Αλ-Αρούρι δολοφονήθηκε εκεί τον Ιανουάριο σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την Αλγερία, το Ομάν και το Ιράν – αν και η Τεχεράνη είναι μια μη ελκυστική προοπτική για μια σουνιτική αραβική οργάνωση που δεν θέλει να θεωρείται στην περιοχή ως εκπρόσωπος του Ιράν. Η ίδια η Χαμάς αρνείται ότι υπάρχει θέμα με το Κατάρ. «Αυτό δεν προέκυψε, είναι ανοησία. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε στους Times ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς. «Δεν έχει συζητηθεί εντός του κινήματος».

Αμερικανοί και δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι οι κυβερνήσεις τους δεν συμμερίζονται τις επικρίσεις των πολιτικών και ότι η Ντόχα πιστεύει ότι οι επιθέσεις είναι έργο ομάδων λόμπι που ενεργούν για λογαριασμό των περιφερειακών αντιπάλων του εμιράτου και του Ισραήλ. Το Κατάρ έχει απογοητευτεί, ωστόσο, που η αμερικανική κυβέρνηση δεν βγήκε ανοιχτά για να υπερασπιστεί τη χώρα και η κριτική μπορεί να αυξηθεί τον Νοέμβριο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές. «Κοιτούν μακροπρόθεσμα», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης. Ο Τραμπ, ο οποίος είναι πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρά στο Κατάρ, υποστήριξε ένα μποϊκοτάζ των δύο χωρών εναντίον του εμιράτου το 2017. Αλλαξε στάση, όταν κάποιος του είπε ότι το Κατάρ φιλοξενεί μια μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, κάτι που ο Τραμπ, παρότι πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν γνώριζε…

Ο ίδιος αργότερα επαίνεσε το εμιράτο όταν φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν. Αλλά οι επικρίσεις κατά του Κατάρ για την «φιλοξενία» της Χαμάς, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS στην Ουάσιγκτον, είναι πιθανό να αυξηθούν αν εκλεγεί ξανά ο Τραμπ. Οι Καταριανοί έχουν επίσης θυμώσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τους είχε ζητήσει να διοχετεύσουν χρήματα στη Γάζα πριν από τον πόλεμο, με την ελπίδα ότι θα «ησύχαζε» η Χαμάς, η οποία κατέλαβε τη Γάζα το 2007. Η Ιερουσαλήμ έχει δημοσίως επικρίνει την Ντόχα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να πιέσει τους Παλαιστινίους. Και μετά υπάρχει η ίδια η Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση δεν κάνει πίσω στις θέσεις της για να δεχθεί κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, παρά τις απώλειες χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων. Ακόμα και τον Μάρτιο, οι ηγέτες της επέμειναν ότι κέρδιζαν τον πόλεμο. Όταν χαρακτηριστικά, ρωτήθηκε για την καταστροφή στη Γάζα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, είπε ότι, «το να ζεις με ελευθερία και αξιοπρέπεια αξίζει χίλιες φορές περισσότερο από όλα τα κτίρια», κάτι που βέβαια, είναι πιο εύκολο να το πεις όταν μένεις στην πλούσια Ντόχα και όχι στην κατεστραμμένη Γάζα, σημειώνουν οι Times.

διαπραγματεύσεις, τις οποίες η Ντόχα ήλπιζε να ολοκληρώσει τον Μάρτιο πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, έχουν βαλτώσει. Οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς στο Κατάρ -για τους οποίους κάποιοι δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι δεν γνώριζαν τα σχέδια της βάρβαρης επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου- μπορούν να συμφωνήσουν με το Ισραήλ, μόνο αν ο φανατικός αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, συμφωνήσει. «Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο», είπε ο εμφανώς απογοητευμένος σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Αλλά οι διαμεσολαβητές, «δεν μπορούν να παρέχουν πράγματα που τα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη δεν προσφέρουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments