Διεθνή

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα ήταν καλός πρόεδρος της Κομισιόν;

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα ήταν καλός πρόεδρος της Κομισιόν;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Θα μπορούσε ο Pedro Sánchez, ο Ισπανός πρωθυπουργός με το παρατσούκλι «Mr. Όμορφος», να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Αυτό ζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σάντσεθ την Τετάρτη ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Η είδηση πυροδότησε πυρετώδεις εικασίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας – καθώς και για τις πιθανότητες του Sánchez να κερδίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Σε μια βόμβα τετρασέλιδη επιστολή, ο Sánchez εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις συνεχείς επιθέσεις στην οικογένειά του από εφημερίδες και δεξιούς μαχητές. Ο ακραίος χαρακτήρας των επιθέσεων, είπε, τον οδήγησε να σκεφτεί αν άξιζε τον κόπο να ηγηθεί της χώρας.

«Χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Sánchez. «Χρειάζεται επειγόντως να απαντήσω σε μια ερώτηση που κάνω συνεχώς στον εαυτό μου: Αξίζει τον κόπο να παραμείνω [στο αξίωμα] παρά τη λασπολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς;»

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για την κατανομή των πιο ανώτερων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου. Τα πολιτικά κόμματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα διακυβεύσουν τις αξιώσεις τους στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι είναι πιθανό να παραμείνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, προσβλέπουν στην κορυφαία θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Βέλγος φιλελεύθερος Σαρλ Μισέλ.

Για τον Sánchez, η μετακόμιση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επιδέξια έξοδος από τη διασπασμένη —και τοξική— πολιτική σκηνή της Ισπανίας. Η εγχώρια δημόσια εικόνα του σοσιαλιστή δεν ήταν ποτέ εξαιρετική, και η αμφιλεγόμενη απόφασή του να χορηγήσει στους Καταλανούς αυτονομιστές ολική αμνηστία προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη συνέχιση της θητείας του έχει αυξήσει τη δημόσια δυσαρέσκεια.

Η Ευρώπη καλεί Ο Sánchez μπορεί να μην είναι δημοφιλής στην Ισπανία, αλλά είναι πολύ δημοφιλής στις Βρυξέλλες και εκτιμάται από τους Ευρωπαίους συνομηλίκους του.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι καλός για μια κορυφαία δουλειά.

Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της ΕΕ διχάζονται ως προς την υποψηφιότητα του Σάντσεθ. Για αρχή, μένει να δούμε αν και πώς θα εγκαταλείψει το αξίωμα και ποιος αναλαμβάνει την έδρα. Εάν ο Sánchez έφευγε από την Ισπανία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε μια κατάσταση πολιτικού χάους, θα μπορούσε να αμαυρώσει την έκκλησή του στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το εάν ο Σάντσεθ έχει το σωστό προφίλ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες της ΕΕ που θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει τη θέση πιθανότατα θα προτιμούσαν κάποιον στο τέλος της πολιτικής τους σταδιοδρομίας — κάποιον όπως ο Herman Van Rompuy, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που ήταν ο πρώτος που ανέλαβε τον ρόλο και που αποδείχθηκε διακριτικός διαιτητής πρόθυμοι για συμβιβασμούς.

Ο Michel, εν τω μεταξύ, έχει κατηγορηθεί για την αντιληπτή ενασχόλησή του με τις δικές του φιλοδοξίες και το διεθνές προφίλ του.

Πήγη:politico.eu

(BY BARBARA MOENS, CLAUDIA CHIAPPA, AITOR HERNÁNDEZ-MORALES)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments