Διεθνή

Σι σε Μπλίνκεν: Σταμάτα να είσαι διπρόσωπος

Σι σε Μπλίνκεν: Σταμάτα να είσαι διπρόσωπος

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

"Άλλα λέει και άλλα κάνει η Αμερική".

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον επισκεπτόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Αμερική πρέπει να σταματήσει «να λέει ένα πράγμα και να κάνει άλλο», καλώντας την Ουάσιγκτον να μην αντιμετωπίζει το Πεκίνο ως εχθρό.

«Οι δύο χώρες μας… θα πρέπει να είναι πιστές στα λόγια τους», είπε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Θα πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ανθίσει, όχι να βλάπτουμε ο ένας τον άλλον».

Ο Xi, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «δικτάτορα», το αφεντικό του Μπλίνκεν, πρόσθεσε: «Ενώ υπήρξε επικοινωνία σε ορισμένους τομείς, με κάποια θετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να επιλυθούν και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση .»

Η Κίνα έχει εξαγριωθεί με τις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν τη συμμαχία με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες για τη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, ένα στρατιωτικό πακέτο για την Ταϊβάν και τεχνολογικούς περιορισμούς για την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς.

Ο Blinken, μιλώντας κατά τη διάρκεια άλλης συνάντησης με τον Κινέζο κορυφαίο διπλωμάτη Wang Yi, είπε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό».

«Συζητήσαμε τομείς διαφορετικότητας, εκτός από τομείς κοινού ενδιαφέροντος – όπως η καταπολέμηση των ναρκωτικών – όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πρόοδο για να αποφέρουμε οφέλη και για τους δύο λαούς μας», είπε ο Blinken στο X.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments