Γεωπολιτικά

Γάζα: Προς εκ νέου άνοιγμα του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο

Γάζα: Προς εκ νέου άνοιγμα του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: SCREEN/ Euronews European News

Τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αναμενεται να επιτρέψει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η ολοκλήρωση της κατασκευής προβλήτας στον παλαιστινιακό θύλακα

Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων τέσσερις εβδομάδες μετά το χτύπημα εναντίον του προσωπικού της οργάνωσης από τον ισραηλινό στρατό

Τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αναμενεται να επιτρέψει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η ολοκλήρωση της κατασκευής προβλήτας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως συνέβη δύο φορές πριν από περίπου ένα μήνα, η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει αρχικά στην Κύπρο, όπου θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα γίνεται προετοιμασία για να παραδοθεί, διευκρίνισε ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε πλωτή πλατφόρμα στ’ ανοικτά της Γάζας και στη συνέχεια στην προβλήτα – την οποία άρχισε να κατασκευάζει την Πέμπτη το Πεντάγωνο – όπου θα αναλαμβάνουν ανθρωπιστικοί εταίροι και θα τη μεταφέρουν στην περιοχή με φορτηγά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει η προβλήτα να είναι “πλήρως λειτουργική” στις αρχές Μαΐου.

Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση αρωγής World Central Kitchen (WCK), που ηγείται της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, ανακοίνωσε πως ξαναρχίζει τη δράση της στη Γάζα, τέσσερις εβδομάδες μετά τον θάνατο επτά μελών του προσωπικού της σε αεροπορικό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.

Η ΜΚΟ εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πως ήταν «αναγκασμένη να πάρει μια απόφαση»: είτε να σταματήσει να διανέμει γεύματα «εν μέσω μιας από τις χειρότερες κρίσεις πείνας που έχουν καταγραφεί ποτέ», ή να συνεχίσει «να μοιράζει τρόφιμα εν γνώσει του ότι (…) οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής εκφοβίζονται και σκοτώνονται».

Επτά εργαζόμενοι της WCK σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου, που έπληξε τα τρία οχήματα στα οποία επέβαιναν. Είχαν αναχωρήσει από αποθήκη της οργάνωσης στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός των οχημάτων τους, που έφεραν διακριτικά της οργάνωσης, ήταν «σοβαρό λάθος».

Η WCK τόνισε πως θα συνεχίσει να απαιτεί να δοθούν εξηγήσεις και να αλλάξουν οι κανόνες ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής. «Η απαίτησή μας να διενεργηθεί αμερόληπτη και διεθνής έρευνα παραμένει», τονίζεται στην ανακοίνωσή της, που υπογράφεται από τη διευθύνουσα σύμβουλό της Έριν Γκορ.

Η αμερικανική οργάνωση διαβεβαίωσε πως θα σπεύσει να διανείμει όσα περισσότερα γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας είναι δυνατόν, από χερσαίες οδούς, διά θαλάσσης κι από αέρος. Τόνισε πως έχει έτοιμα 276 φορτηγά με σχεδόν 8 εκατομμύρια γεύματα για να εισέλθουν μέσω Ράφας (νότια) και άλλα φορτηγά στην Ιορδανία, ενώ μελετά σχέδια για την επανέναρξη των παραδόσεων μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο.

ΗΠΑ: Η προβλήτα στη Γάζα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χερσαία μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χερσαίες αυτοκινητοπομπές, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Η εγκατάσταση αυτή “θα αυξήσει σίγουρα τον όγκο της βοήθειας που μεταφέρεται”, αλλά “τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους χερσαίους δρόμους και τα φορτηγά που εισέρχονται” στη Γάζα, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC.

“Θα χρειαστεί πιθανόν να περιμένουμε δύο με τρεις εβδομάδες πριν γίνει μια επιχείρηση”, διευκρίνισε.

Απέναντι στις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς του Ισραήλ όσον αφορά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ξηρά σε μια Λωρίδα της Γάζας που πλήττεται από ανθρωπιστική καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την κατασκευή ενός τεχνητού λιμανιού.

Ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγκαία αύξηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας από τη ξηρά, για έναν πεινασμένο πληθυσμό που αντιμετωπίζει ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.

Υπό την πίεση του Αμερικανού συμμάχου του, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου “άμεσα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζα, μέσω του λιμανιού Ασντόντ και του σημείου διέλευσης Ερέζ.

“Αύξησαν τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα”, αλλά “υπάρχουν ακόμη προκλήσεις επί του πεδίου για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τον βορρά”, δήλωσε σήμερα ο Κίρμπι.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.170 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και τον θάνατο περισσότερων από 34.400 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ θα αυξήσει την ποσότητα της βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα έχει αυξηθεί σημαντικά. Τις ερχόμενες ημέρες, η ποσότητα της βοήθειας που θα πάει στη Γάζα θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμός καταφυγίου και άλλη βοήθεια – περισσότερη από ποτέ πηγαίνει στη Γάζα”, τόνισε ο Χαγκάρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments