Policy Briefs

Μισέλ: Αναγκαία η εξ Ανατολών διεύρυνση της Ε.Ε.

Μισέλ: Αναγκαία η εξ Ανατολών διεύρυνση της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεγαλώσει, αλλιώς κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα «νέο σιδηρούν παραπέτασμα» κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεγαλώσει, αλλιώς κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα «νέο σιδηρούν παραπέτασμα» κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς το μπλοκ συμπληρώνει 20 χρόνια από τη μεγαλύτερη διεύρυνσή της που έγινε ποτέ.

«Η διεύρυνση είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ γιατί χωρίς διεύρυνση [υπάρχει] κίνδυνος για ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξή του σε επιλεγμένη ομάδα δημοσιογράφων.

«Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να έχουμε μια ασταθή γειτονιά με έλλειψη ευημερίας ή έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης. Αυτά είναι τα κοινά μας συμφέροντα – των υποψηφίων χωρών και της ΕΕ – να σημειώσουμε πρόοδο, να επιταχύνουμε», πρόσθεσε.

Η έντονη προειδοποίησή του έρχεται την επέτειο της λεγόμενης διεύρυνσης της μεγάλης έκρηξης του 2004, όταν δέκα χώρες – συμπεριλαμβανομένων επτά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ή δορυφορικών κρατών, αλλά και της Κύπρου – έλαβαν ένταξη στην ΕΕ.

Αν δεν υπήρχε αυτή η ιστορική επέκταση, η ΕΕ όπως είναι σήμερα θα διχαζόταν από ένα «de facto σιδηρούν παραπέτασμα», δήλωσε ο Μισέλ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι χώρες στην ανατολική πλευρά θα είχαν στοχοποιηθεί από «πολιτικές και ιδεολογικές προσπάθειες του Κρεμλίνου να τις καταλάβει».

Εννέα χώρες από την Ανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν αυτή τη στιγμή να γίνουν πλήρως μέλη της ΕΕ. Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι μακρά και περίπλοκη, με τις υποψήφιες χώρες να καλούνται να ανταποκριθούν στις σκληρές απαιτήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών δικαστικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Ενώ η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε νέα ώθηση στην αδρανή πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, οι προσπάθειες για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης κινδυνεύουν να ματαιωθούν από πιο σκεπτικιστικά κράτη μέλη.

Οι επικριτές λένε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ένταξη των υποψήφιων χωρών προκαλούν μια αίσθηση οργής με τις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας – η κυβέρνηση του οποίου θα ασκήσει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο – απεί**λησε να** σταματήσει μόνος του την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία ασκώντας το δικαίωμα βέτο του.

Αλλά ο Μισέλ υποβάθμισε τις εικασίες ότι μια ουγγρική προεδρία σε συνδυασμό με ένα πιο πολωμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να καταστρέψει περαιτέρω τον δρόμο των υποψηφίων χωρών προς ένταξη.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι ο επόμενος θεσμικός κύκλος θα είναι η ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την κοινή πολιτική μας βούληση, να διευρύνουμε», δήλωσε ο Μισέλ.

Ερωτηθείς εάν η ουγγρική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει περαιτέρω την ένταξη της Ουκρανίας αποκλείοντας το ζήτημα της διεύρυνσης από την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, ο Μισέλ είπε: «Δεν είμαι καθόλου ανήσυχος».

«Είμαι σίγουρος γιατί αισθάνομαι ότι, οι ηγέτες – δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία τους – είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον», είπε επίσης.

Ο Μισέλ πιστεύει ότι η αποκαλούμενη «εποικοδομητική αποχή» – που **χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τον Ορμπ**άν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έφυγε από την αίθουσα καθώς οι συνάδελφοί του 26 ηγέτες ενέκριναν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ουκρανίας στην ΕΕ – θα μπορούσε να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον.

«Χρησιμοποιήσαμε την εποικοδομητική αποχή, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα να πει, κοίτα, δεν μου αρέσει και δεν είμαι πολύ άνετη με αυτήν την απόφαση και δημοσιοποιώ τη γνώμη μου, αλλά δεν θέλω να μπλοκάρω τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών που επιθυμούν πρόοδο σε ένα τομέα», είπε ο Μισέλ.

Η Ουκρανία απαιτεί «ειδική μετάβαση»

Η πιθανή ενσωμάτωση της Ουκρανίας – της χώρας που πλήττεται από τον πόλεμο της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τρεις φορές μικρότερο από αυτό της Βουλγαρίας, της μικρότερης οικονομίας της ΕΕ – προκαλεί φόβους ότι η ένταξη του Κιέβου θα αποσταθεροποιήσει τη δημοσιονομική δομή της ΕΕ και θα σήμαινε ότι πολλές χώρες της ΕΕ θα μεταβούν από καθαρούς δικαιούχους σε καθαρούς συνεισφέροντες.

Μια πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης Bruegel έθεσε το νομοσχέδιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ που πλήττεται από τον πόλεμο σε ένα τεράστιο ποσό από 110 έως 136 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Ο Μισέλ λέει ότι για να μετριαστεί το πιθανό αντίκτυπο της ένταξης της Ουκρανίας στην οικονομία της ΕΕ, η χώρα θα χρειαστεί μια «ειδική μετάβαση» βασισμένη σε ένα μοντέλο που δεν είναι επί του παρόντος «στο σύστημα», κυρίως λόγω του δυνητικού κόστους της μεταπολεμικής ανοικοδόμησής της.

Ο Μισέλ είπε επίσης ότι άλλες χώρες που είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένες με την οικονομία της ΕΕ θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ως μέλη της ΕΕ πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ο Πρόεδρος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της – συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων – προκειμένου να είναι έτοιμη να διευρυνθεί το αργότερο έως το 2030.

Κάλεσε το μπλοκ να μην «φοβάται» την ολοκλήρωση της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα είναι ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις ως μέρος της ενιαίας αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments