Πολιτική

Πληθαίνουν οι φωνές για κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πληθαίνουν οι φωνές για κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες φέρνουν πιο κοντά τους δύο χώρους.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάφου για τους “Σπαρτιάτες”, η συζήτηση για τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων επανέρχεται στο τραπέζι, εν αναμονή της απόφασης του Εκλογοδικείου για τους έντεκα βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος. Εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο υιοθετήσει την άποψη περί κρυφής  ηγεσίας, θα μπορούσαν να εκδιωχθούν από τις έδρες τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την πλήρωση των κενών εδρών, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά εκφράζουν την ανάγκη να δημιουργήσουν ένα μέτωπο κατά της πολιτικής κυριαρχίας της κεντροδεξιάς, ενώ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν θετικά μια τέτοια προοπτική.

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης, σέρνει τον χορό και προτείνει «ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα, για να μπεί ένα φρένο για να φανεί μια προοπτική ελπίδας και ανατροπής. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι αήττητη».

Αναμένοντας την απόφαση του εκλογοδικείου κρίνει πως υπάρχουν δύο δρόμοι «ο πρώτος είναι η αναλογική κατανομή των εδρών με βάση το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο δεύτερος είναι το Εκλογοδικείο να αποφασίσει διενέργεια εκλογών για να καλυφθούν οι κενές έδρες». Αν αποφασιστεί ο δεύτερος εξηγεί πως «θα πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 10 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών» σε μια διαδικασία αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

«Τότε, για την προοδευτική αντιπολίτευση υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ηττηθεί η ΝΔ εκλογικά και να μην πάρει και τις 11 έδρες που θα διεκδικηθούν: η κοινή εκλογική κάθοδος» αναφέρει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει τη συζήτηση για «ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα, για να μπεί ένα φρένο για να φανεί μια προοπτική ελπίδας και ανατροπής. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι αήττητη».

Από την πλευρά του, ευθείες βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το πατρίς – θρησκεία – οικογένεια είναι το τρίπτυχο της χούντας» και κακώς το λέει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” είναι το τρίπτυχο της Χούντας και της δεξιάς πολυκατοικίας και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας το αντιπαλεύει από τότε που υπάρχει, διότι δίνει άλλο νόημα στην πατρίδα, από αυτό που έδινε η Χούντα των συνταγματαρχών που πούλησε την Κύπρο», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Και το λέω αυτό, γιατί υπήρχανε για αυτό το τρίπτυχο παρατάξεις, οι οποίες παρέδωσαν αγωνιστές πατριώτες στους Γερμανούς, για να πιάσουμε την Ιστορία. Παρέδωσαν οικογένειες κατεστραμμένες για τα πιστεύω τους σε αντίθεση με τη δεξιά πολυκατοικία».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «με αυτά τα ποσοστά που δείχνουν οι έρευνες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε άλλο κόμμα του προοδευτικού κόσμου δεν αποτελεί το δεύτερο πόλο για τη διεκδίκηση της κυβέρνησης της χώρας» επαναφέροντας στο τραπέζι την ιδέα «να γίνει μια προσπάθεια σύγκλησης των προοδευτικών κομμάτων» και να πέσουν οι τόνοι προεκλογικά, «προκειμένου έστω και μετά τις Ευρωεκλογές να γίνει προσπάθεια» για τον εναλλακτικό, προοδευτικό πόλο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Αντώνης Κοτσακάς, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τοποθετήθηκε δημοσίως (ΕΦ.ΣΥΝ.) λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ένα minimum κοινό πρόγραμμα όλων των δυνάμεων του αριστερού προοδευτικού χώρου. Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Χρειαζόμαστε μια κίνηση των »από τα κάτω» που θα καταστήσει σαφή στις κομματικές ηγεσίες του πολυδιασπασμένου χώρου την απαίτηση για συμπόρευση» που «πρωτίστως» θα δίνει «διέξοδο κυβερνησιμότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments