Γεωπολιτικά

Ο “σκιώδης” στόλος της Ρωσίας απειλεί τη Σουηδία

Ο “σκιώδης” στόλος της Ρωσίας απειλεί τη Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Το μπλοκ μπορεί να λάβει μέτρα, που θα καθιστούσαν δυσκολότερη μια ενδεχόμενη ενέργεια των Ρώσων.

Ένας διαρκώς αυξανόμενος πονοκέφαλος, ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας, ο οποίος δραστηριοποιείται εκτός του επίσημου ναυτιλιακού τομέα και διαθέτει σκοτεινή ιδιοκτησία καθώς και ουσιαστικά ανύπαρκτη ασφάλιση, απειλεί τώρα το Gotland — και συνεπώς τη Σουηδία.

Επειδή αυτά τα πλοία δεν ανήκουν σε καμία ένοπλη δύναμη, το ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει ελάχιστα γι’ αυτά. Και ενώ η Σουηδία ελπίζει τώρα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ μπορεί να κάνουν το τέχνασμα, αυτή η λύση θα είναι αργή. Λοιπόν, τι να κάνετε στο μεταξύ;

Για να φτάσουν στους προορισμούς τους, που είναι συχνά ινδικά και κινεζικά λιμάνια, τα σκάφη της Ρωσίας πρέπει να ταξιδέψουν μέσα από τα ύδατα ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ, καθώς μεγάλο μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου φεύγει μέσω των λιμανιών της στη Βαλτική Θάλασσα. Όμως, το ταξίδι αυτών των ξεχαρβαλωμένων, de facto ανασφάλιστων δεξαμενόπλοιων μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ενέχει περιβαλλοντικό κίνδυνο για τα μέλη του ΝΑΤΟ εκεί — και αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα σκιώδη πλοία βρίσκονται σε κακή επισκευή. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, πολλοί από αυτούς αρνούνται την πλοήγηση κατά την πλοήγηση στη δύσκολη και στενή Μεγάλη Ζώνη της Δανίας.

Προσθέτοντας σε αυτήν την περιβαλλοντική απειλή, αυτά τα σκιώδη δεξαμενόπλοια πρόσφατα περιπλανήθηκαν έξω από την ανατολική ακτή του Γκότλαντ, όπου συμμετείχαν σε επικίνδυνες μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Το κάνουν ακριβώς έξω από το όριο των 12 ναυτικών μιλίων που υποδηλώνει τα χωρικά ύδατα μιας χώρας – που σημαίνει ότι παρόλο που τα σκάφη σκάφη βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας, η χώρα δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα για να τα κρατήσει έξω.

Αυτό δεν έχει σημασία μόνο επειδή η παρουσία τους είναι προκλητική και θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, αλλά – όπως ανέφερε το σουηδικό ναυτικό στα τέλη Απριλίου – αυτά τα τάνκερ φέρουν επίσης εξοπλισμό επικοινωνίας που δεν απαιτείται σε κανένα εμπορικό σκάφος. Φαίνεται να διπλασιάζονται ως σταθμοί ακρόασης.

Τίποτα από αυτά δεν εκπλήσσει τον Solveig Artsman, έναν ισόβιο κάτοικο του Gotland. Στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο. Ο Artsman θυμάται ότι το 2016, μια εταιρεία μεταφοράς αυτοκινήτων που ταξίδευε από την Αγία Πετρούπολη άρχισε να έρχεται τακτικά από το λιμάνι του Visby και απλά να περιπλανάται εκεί — παρόλο που τα αυτοκίνητά της δεν είχαν προορισμό το Visby. «Ήρθε εξαιρετικά τακτικά και έμενε πάντα για μεγάλο χρονικό διάστημα», μου είπε. «Και πάντα πήγαινε πέρα ​​δώθε στην Αγία Πετρούπολη. . . Θυμήθηκα αυτό το όχημα μεταφοράς όταν τα σκάφη σκάφη άρχισαν να γυρίζουν εδώ. Αν ζεις στο Γκότλαντ, συνηθίζεις σε περίεργα πράγματα».

Αργότερα, αναζήτησα την εταιρεία μεταφοράς αυτοκινήτων που ανέφερε ο Artsman: Λειτουργεί ακόμα. Μπορεί η παρουσία του έξω από το λιμάνι του Βίσμπι να είχε μια λογική εξήγηση, φυσικά, αλλά στο Γκότλαντ κανείς δεν ξέρει. Είναι, τελικά, το πιο στρατηγικό νησί της Βαλτικής Θάλασσας —και τώρα του ΝΑΤΟ—.

Και εξαιρετικά πράγματα έχουν συμβεί στο Γκότλαντ πολύ πριν από αυτήν την τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Μια μέρα τον Απρίλιο του 1961, ο φαροφύλακας στο När, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, παρατήρησε ένα έκτακτο SOS από ένα κοντινό σκάφος. Αμέσως κάλεσε το λιμενικό, ενώ ένας επισκέπτης φαροφύλακας απάντησε στο σήμα SOS. Οι δύο άνδρες παρατήρησαν, ωστόσο, ότι το πλοίο φαινόταν να έχει αγκυροβολήσει και να μην κινδύνευε.

Περίπου 30 λεπτά αργότερα, δύο αξιωματικοί του σοβιετικού ναυτικού – ο καπετάνιος του σκάφους και ένας υφιστάμενος – ανέβηκαν στον φάρο, έχοντας φτάσει στην ακτή με σωσίβια λέμβο. Ο νεώτερος ναύτης άλλαξε γρήγορα γνώμη και επέστρεψε στο σκάφος, αλλά ο καπετάνιος έμεινε και φάνηκε ότι είχε κάτι να επικοινωνήσει. Αργότερα, καθώς έφτασε η ακτοφυλακή και κάλεσε την αστυνομία, ο μυστηριώδης καπετάνιος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας Λιθουανός-σοβιετικός πολίτης ονόματι Jonas Pleskys, ο οποίος ήθελε να αυτομολήσει στη Δύση. Ναι, αυτός είναι ο ίδιος ο Jonas Pleskys που απαθανάτισε στη συνέχεια στην ταινία «The Hunt for Red October».

Και το 2007, μια εταιρεία με πλειοψηφία στη Ρωσία εμφανίστηκε στο Γκότλαντ, ζητώντας άδεια να νοικιάσει αποκλειστικά το ανατολικό λιμάνι του Σλάιτ για αρκετούς μήνες. Η Artsman, τότε μέλος του συμβουλίου του νησιού, εναντιώθηκε στο να το αποκτήσει η εταιρεία, αλλά έχασε και καταγγέλθηκε ως Ρωσόφοβη. Σήμερα, ωστόσο, είναι σαφές ότι η φιλοξενία αυτής της επιχείρησης μπορεί να μην ήταν η καλύτερη ιδέα: Η εταιρεία ήταν η Nord Stream.

Όπως είπε ο Artsman, ασυνήθιστα πράγματα συμβαίνουν πραγματικά στο Gotland. Και η κατασκοπεία στο νησί έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τώρα που ο Γκότλαντ είναι μέρος του ΝΑΤΟ. «Τις προάλλες, δύο λεωφορεία αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν στο Σλάιτ και έβγαλαν φωτογραφίες πριν φύγουν», μου είπε ο Άρτσμαν. Και φυσικά, η Ρωσία θέλει να μάθει τι κάνουν η Σουηδία και το ΝΑΤΟ στο μεγαλύτερο νησί της Βαλτικής Θάλασσας.

Λοιπόν, τι να κάνουμε για τον σημερινό σκιώδη στόλο και τις δίδυμες απειλές του για περιβαλλοντική καταστροφή και συνεχή κατασκοπεία;

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να αντιμετωπίσει τον σκιώδη στόλο στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ. Όμως, ενώ οι κυρώσεις εναντίον αυτού του επικίνδυνου στόλου είναι αναμφισβήτητα καλύτερες από τις μη κυρώσεις, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ: Ο στόλος θεωρείται ότι αποτελείται από περισσότερα από 1.400 πλοία που πρέπει να εντοπιστούν και να ερευνηθούν και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να βρεθούν. Επιπλέον, για κάθε πλοίο που υπόκειται σε κυρώσεις, είναι πιθανό τουλάχιστον ένα άλλο να ενταχθούν στον στόλο. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των Ηνωμένων Πολιτειών επιβάλλει ήδη τέτοιες κυρώσεις, και είναι επίπονη, δυσκίνητη δουλειά.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, υπάρχουν δύο βήματα που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες της ΕΕ που θα είχαν ταχεία επίδραση στον σκοτεινό στόλο: Πρώτον, μέσω του έργου Maritime Surveillance (MARSUR) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, η ΕΕ θα μπορούσε να εντοπίσει και να διερευνήσει όλα τα ύποπτα σκάφη που πλέουν στα ύδατα των χωρών μελών της.

Στη συνέχεια, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να κάνει χρήση του σχεδίου δράσης για τη Βαλτική Θάλασσα. Αυτή η διακυβερνητική συμφωνία, την οποία έχει υπογράψει και η Ρωσία (όπως και η ΕΕ), είναι ένα «στρατηγικό πρόγραμμα μέτρων και δράσεων για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης της θάλασσας, που τελικά οδηγεί σε μια Βαλτική Θάλασσα σε υγιή κατάσταση». Δεδομένου ότι οι μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο σίγουρα δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία, οι άλλοι υπογράφοντες θα έχουν τα δικαιώματά τους να προσπαθήσουν να παρέμβουν όταν πραγματοποιούνται τέτοιες μεταφορές.

Αυτά τα δύο μέτρα δεν θα εμπόδιζαν τον σκιώδη στόλο – πράγματι, δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί αυτή η ανατρεπτική αρμάδα. Ωστόσο, θα καθιστούσαν τον στόλο λιγότερο επικίνδυνο για το Γκότλαντ, παρόλο που τα μυστηριώδη γεγονότα συνεχίζουν να συμβαίνουν εντός και γύρω από το νησί. Αυτή είναι ακριβώς η φύση του να βρίσκεσαι ακριβώς ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Πηγή:politico.eu

(Elizabeth Braw)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments