Γεωπολιτικά

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μόχμπερ που αναλαμβάνει τα ηνία

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μόχμπερ που αναλαμβάνει τα ηνία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Iran's First Vice President Mohammad Mokhber welcomes Oman's Sultan Haitham bin Tariq (not pictured) upon his arrival at Mehrabad Airport in Tehran, Iran May 28, 2023. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo

Εκλογές σε 50 μέρες λέει το ιρανικό Σύνταγμα

Νεκρός είναι σύμφωνα με τα επίσημα κανάλια της ιρανικής κυβέρνησης ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά τη μυστηριώδη πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Μετά από ολονύχτιες έρευνες, τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν φαίνεται να έχει επιβιώσει της πτώσης.

Σύμφωνα με το ιρανικό Σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος θα αναλάβει και θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών εντός μέγιστης περιόδου 50 ημερών. Πρόκειται για τον Μοχάμαντ Μόχμπερ.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η πρώτη αντιπροεδρία του Ιράν είναι διορισμένη θέση – όχι εκλεγμένη. Ο αντιπρόεδρος ανέλαβε ορισμένες από τις εξουσίες του πρωθυπουργού μετά την κατάργηση της θέσης το 1989.

Υπάρχουν αρκετοί διορισμένοι αντιπρόεδροι που υπηρετούν ταυτόχρονα στο Ιράν – ως επί το πλείστον εργάζονται ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αλλά το αξίωμα που κατέχει ο Μόχμπερ θεωρείται πρώτο μεταξύ ίσων.

Ο Raisi διόρισε τον Mokhber ως πρώτο αντιπρόεδρό του τον Αύγουστο του 2021, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είναι το έβδομο πρόσωπο που υπηρετεί σε αυτόν τον ρόλο μετά την αναθεώρηση του συντάγματος.

Πριν από τον διορισμό του στην αντιπροεδρία, ο Μόχμπερ υπηρέτησε για 14 χρόνια ως επικεφαλής του Setad του Ιράν, ενός ισχυρού οικονομικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που επικεντρώνεται κυρίως σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η οργάνωση, η οποία βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του ιρανού ανώτατου ηγέτη, εκτιμάται ότι αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Υπό την επίβλεψη του Mokhber, ο Setad ανέπτυξε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό του Ιράν, Coviran Barekat, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19. Αλλά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει αμφισβητηθεί, με αναφορές ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρές ιατρικές αντιδράσεις μετά τη λήψη του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments