Πολιτική

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ, σκεπτικισμός σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ, σκεπτικισμός σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι αποτιμήσεις των επιτελείων της αντιπολίτευσης λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Η πασχαλινή ραστώνη θα επιφέρει υποχρεωτική αναστολή της ευρω-προεκλογικής εκστρατείας, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, δίνοντας τον χρόνο στα κομματικά επιτελεία να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για την τελική ευθεία προς την 9η Ιουνίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από το Πάσχα δείχνουν επίσης ένα αυξανόμενο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατέχει με σχετική άνεση τη δεύτερη θέση στην πολιτική αρένα και να συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Η εικόνα αυτή προκαλεί ορατό εκνευρισμό στο Χ. Τρικούπη που “ξεφεύγει” στην πολιτική κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη. Απευθυνόμενος στη Βουλή, υιοθετεί τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη περί “κρουαζιέρας του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά”, ενώ κατονομάζει μια θαλαμηγό, ένα δεκαθέσιο σκάφος που νοίκιασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για δεκαήμερη περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου.

«Ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του στοιβάζονται στον μοναδικό εσωτερικό χώρο των πέντε τετραγωνικών, ενώ τα ισχυρά μποφόρ έχουν προκαλέσει πολλές ανατροπές στο πρόγραμμα της… κρουαζιέρας», αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας κακεντρέχεια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως επισημαίνουν, αυτό που προβληματίζει το κυβερνών κόμμα και τους “γείτονες” της αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Κασελάκης έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού, μικρούς και μεγάλους, με μια δοκιμασία: “Διοργανώνετε και εσείς “κρουαζιέρα” τέτοιας κλίμακας και με 8-10 μποφόρ αέρα”.

Στα τελευταία αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Κουμουνδούρου ξεχωρίζει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς (σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσκοπικά στοιχεία) η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγο πάνω από το 63%.

Με δεδομένη τη διπλή διάσπαση του φθινοπώρου, όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συσπείρωση του κόμματος, δηλαδή των ψηφοφόρων που δήλωσαν τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ξαναψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δεν θα πιάσει ταβάνι. Ωστόσο, μετά από μια σειρά από καταιγίδες -την πανωλεθρία των περσινών εθνικών εκλογών, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, την ανατροπή της μάχης για τη διαδοχή και την αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών μετά την εκλογή Κασελάκη- φαίνεται πως ένα τμήμα ψηφοφόρων, που έλεγαν ότι θα εγκαταλείψουν το κόμμα στις εκλογές, δείχνουν τάσεις επιστροφής στην Κουμουνδούρου.

Εικάζεται ότι η ενεργή συμμετοχή του κ. Τσίπρα στην κεντρική εκδήλωση, την παρουσίαση της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών, συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση της συσπείρωσης. Εξαιτίας αυτής της μικρής αντεπίθεσης, η υποστήριξη της Νέας Αριστεράς παραμένει χαμηλή, γύρω στο 3%.

Αντίθετα, στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από την ψηφοφορία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (που διενεργήθηκε από την GPO), το ποσοστό πρόθεσης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 16,3%, υψηλότερο από το 13,5% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το 2,7% της Νέας Αριστεράς.

Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου θεωρούν βέβαιη την ένταση των επιθέσεων και από τα δύο όμορα κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «σε απόλυτη σύμπλευση και οι δύο επανέφεραν τα… ξινά σταφύλια ότι ψαρεύουμε στις ψήφους των Σπαρτιατών με αφορμή την γκάφα του υποψήφιου ευρωβουλευτή μας Βασίλη Κασσελάκη (σ.σ. συγγενή του προέδρου), αγνοώντας την επίσημη θέση του κόμματος: “όχι, δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών”», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Εν προκειμένω, βεβαίως, θα καταβληθούν μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες προσπάθειες να περιοριστούν αυτές οι «γκάφες» – ακόμα και με αποκλεισμό από τα μέσα ενημέρωσης επίφοβων (ως προς τη συγκρότησή τους) υποψηφίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments