Γεωπολιτικά

Τζο Μπάιντεν: Περισσότεροι από 50 Δημοκρατικοί του ζητούν να αποτρέψει την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα

Τζο Μπάιντεν: Περισσότεροι από 50 Δημοκρατικοί του ζητούν να αποτρέψει την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden speaks about his $2 trillion infrastructure plan during an event to tout the plan at Carpenters Pittsburgh Training Center in Pittsburgh, Pennsylvania, U.S., March 31, 2021. REUTERS/Jonathan Ernst

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς έχει αναδειχθεί σε σημαντική πολιτική ευθύνη για τον αμερικανό πρόεδρο

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε νέες πιέσεις από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς προκειμένου να επηρεάσει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, την πόλη όπου έχουν καταφύγει σχεδόν οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Πενήντα επτά από τους 212 Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από μια ολοκληρωτική επίθεση στην πόλη κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

«Σας προτρέπουμε να επικαλεστείτε τον ισχύοντα νόμο και την πολιτική για την άμεση παρακράτηση ορισμένης επιθετικής στρατιωτικής βοήθειας προς την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που προέρχεται από νομοθεσία που έχει ήδη υπογραφεί σε νόμο, προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα», ανέφερε η επιστολή με ημερομηνία Τετάρτη (1/5).

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη σχέδιο για την υποσχεθείσα επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα που θα προστατεύει τους αμάχους

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της επιστολής, της οποίας ηγούνται οι αντιπρόσωποι Pramila Jayapal και Madeleine Dean, σύμφωνα με το Reuters.

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς έχει αναδειχθεί σε σημαντική πολιτική ευθύνη για τον πρόεδρο, ιδίως μεταξύ των νέων Δημοκρατικών.

Τροφοδότησε ένα κύμα «ανεξάρτητων» ψήφων διαμαρτυρίας στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και οδήγησε επίσης το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Αυτό δημιουργεί ανησυχίες στους Δημοκρατικούς, καθώς ο Μπάιντεν βρίσκεται σε μια δύσκολη ρεβάνς επανεκλογής εναντίον του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει δει ακόμη σχέδιο για την υποσχεθείσα επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα που θα προστατεύει τους αμάχους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια επίθεση.

Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, μετά τις οποίες το Ισραήλ επανέλαβε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί παρά τη θέση των ΗΠΑ και την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι θα οδηγήσει σε «τραγωδία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments