Policy Briefs

Ντόναλντ Τουσκ: Σύντομα οι Πολωνοί θα γίνουν πλουσιότεροι από τους Βρετανούς

Ντόναλντ Τουσκ: Σύντομα οι Πολωνοί θα γίνουν πλουσιότεροι από τους Βρετανούς

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

"Είναι καλύτερα να είσαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογραμμίζει ο Τουσκ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πολωνίας θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου σε πέντε χρόνια. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να επιτύχει αυτόν τον στόχο την Τετάρτη (1 Μαΐου), την 20ή επέτειο από την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ σε ένα στενό δημοψήφισμα, δήλωσε στο X την Τετάρτη: «Και υπόσχομαι: μέχρι την 25η επέτειο, οι Πολωνοί θα είναι πλουσιότεροι από τους Βρετανούς. Είναι καλύτερα να είσαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. »

Την εποχή του δημοψηφίσματος για το Brexit, ο κ. Τουσκ έγινε μια αρκετά δημοφιλής προσωπικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάστηκε ως ανταγωνιστής της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία πάλευε να βρει συναίνεση μεταξύ των επιχειρημάτων των Βρυξελλών και των απαιτήσεων των εσωτερική πολιτική σκηνή.

Πριν από ένα χρόνο, αναλυτές του βρετανικού Εργατικού Κόμματος προειδοποίησαν ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν περίπου 600 δολάρια λιγότερο από αυτό της Πολωνίας έως το 2030.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υστερούσε ενώ οι Ευρωπαίοι γείτονές του γίνονταν πλουσιότεροι, τόσο στα ανατολικά όσο και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, υποστήριξε τότε ο ηγέτης του κόμματος Keir Starmer.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Starmer ανέφερε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι η μέση οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2010 και 2021 θα ήταν 0,5% για το Ηνωμένο Βασίλειο και 3,6% για την Πολωνία. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των δύο χωρών θα ήταν 45.000 δολάρια (42.000 ευρώ) και 35.000 δολάρια (33.000 ευρώ) αντίστοιχα.

Από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, το ΑΕΠ της Πολωνίας έχει διπλασιαστεί , σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Πολωνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών (PIE), το ΑΕΠ της χώρας είναι 40% υψηλότερο από ό,τι θα ήταν αν η Πολωνία δεν ήταν μέλος της ΕΕ.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πολωνίας σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης θα φτάσει το 99,6% του μέσου όρου της ΕΕ το 2033, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Crédit Agricole Bank Polska.

Το 2004 έφτασε μόνο το 51,5%, το τρίτο χαμηλότερο επίπεδο στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments